Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter brandattentatet i Ljusdal – i dag startar den långa rättegången

Sex dagar är planerade för rättegången. Under torsdagen blir det ett besök i det brandskadade förvaltningshuset.

Den 30 september tände en man eld i förvaltningshuset i Ljusdal, där personal och besökare befann sig. En man greps på platsen och efter två månaders utredning åtalades han för grov mordbrand.

Läs mer: "Ren tur att ingen omkom"

I dag, torsdag, startar rättegången som är planerad att ta sex dagar. På torsdagsförmiddagen inleder åklagaren med att redogöra för vad mannen anklagas för och vilken bevisning som finns.

Se den klickbara kartan: Här var mannen före branden

Under eftermiddagen ska tingsrätten vara på plats i Ljusdal och titta på byggnaden som fick brandskador för mångmiljonbelopp.

Se tv-inslaget: Det dramatiska släckningsarbetet

Enligt planen ska nio personer som var på plats höras om händelsen, då de fick skynda sig att lämna förvaltningshuset. Fler förhör med personer som var med då det brann blir det under onsdagen den 9 december.

Den åtalade mannen förhörs på förmiddagen måndagen den 14 december. Eftermiddagen är vikt åt vittnesförhör med bland andra personer som ska ha sett honom före branden.

Mannen är åtalad på ytterligare tre punkter som tas upp tisdagen den 15 december. De handlar om en brand på en bensinstation i Järvsö i juni, rubricerad som skadegörelse, samt två olaga hot.

Läs mer: Man åtalas för två bränder och två hot

Mannen anklagas för att via telefon ha hotat socialdemokraten Örjan Fridner och en kvinna som är anställd på ett inkassobolag i Stockholm.

Läs mer: "En väldigt påfrestande tid"

Parternas slutanföranden hålls onsdagen den 16 december.

Den åtalade mannen är från Ljusdals kommun, men har de senaste åren varit folkbokförd på orter utanför kommunen. Inför rättegången genomgick han en så kallad liten sinnesundersökning som visade att han kan lida av en allvarlig psykisk störning och att det finns skäl att låta honom genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.

Om tingsrätten anser att bevisen mot mannen är övertygande, kan domstolen besluta att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. En sådan undersökning kan ta ungefär en månad att göra.

Läs även: Det här innebär grov mordbrand