Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter brandattentatet i Ljusdal – man döms för grov mordbrand

Den man från Medelpad som åtalats för grov mordbrand i Ljusdal döms nu till rättspsykiatrisk vård.
Han fälls också för branden vid en bensinstation i Järvsö och för två olaga hot.

Annons

För fyra månader sedan klev mannen in i förvaltningshuset i Ljusdal med en hink i handen. Flera personer såg honom gå mot receptionsdisken. Sekunden därpå flammade lågorna upp.

Mannen satte sig först på en stol och tittade på elden. När personal och besökare utrymde byggnaden lämnade även han förvaltningshuset, men greps utanför.

Branden orsakade skador för mångmiljonbelopp. I utredningen tog polisen fram övervakningsfilmer som visade hur han rört sig i Ljusdal på förmiddagen före branden, då han bland annat ska ha köpt bensin.

På en dator som mannen hade tillgång till, gjordes två dagar före branden sökningar på hur man orsakar en bensin­explosion. Från datorn söktes också på bensinstationer, brandbomber och Ljusdals kommunhus.

Under rättegången framhöll försvarsadvokaten att mannens agerande berodde på att han ville bli omhändertagen och få rätt medicinering.

– Det har varit ett rop på hjälp, sade advokat Lars Lundkvist.

Själv hävdade mannen att han varit berusad och inte mindes om han tänt på.

På tisdagen kom domen i Hudiksvalls tingsrätt. Mannen fälls för grov mordbrand.

Hudiksvalls tingsrätt dömer honom till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det innebär att det krävs ett domstolsbeslut för att mannen ska kunna skrivas ut från vården, och inte enbart ett beslut av läkare.

Den dömde är från Ljusdals kommun, men har de senaste åren varit folkbokförd utanför kommunen.

En rättspsykiatrisk undersökning visade att mannen lider av en allvarlig psykisk störning. Det bedöms även finnas en hög risk för att han återfaller i allvarliga brott.

Mannen döms också för att via telefon ha hotat kommunpolitikern Örjan Fridner (S) och en kvinna som är anställd i ett inkassobolag. Han döms även för att ha anlagt en brand vid en bensinstation i Järvsö i somras. Den branden rubriceras som skadegörelse.