Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter den omdebatterade Bokmässan: Maria Källsson lämnar sitt jobb som vd

Maria Källsson, vd för Bokmässan i Göteborg, lämnar sitt jobb på egen begäran. Arrangören bakom en av de alternativa mässorna hoppas att ledningen nu tar in en person med publicistisk vana.

Årets mässa blev hett omdebatterad på grund den högerextrema tidskriften Nya Tiders medverkan. Många besökare, författare och utställare valde att bojkotta mässan, besökssiffrorna störtdök och Källsson fick hård kritik. Nu väljer hon att sluta.

"Jag är stolt och glad över att vi lyckades genomföra en bra Bokmässa i år trots de särskilda omständigheterna. Min övertygelse är att Bokmässan kommer att gå starkare ur detta – och fortsätta vara den stora mötesplatsen mellan författare, läsare, förlag och besökare. Nu är tiden mogen för mig att gå vidare till nya uppgifter", skriver Källsson i ett pressmeddelande.

Kontroverserna kring Nya Tider fick flera aktörer att hoppa av årets mässa och i stället satsa på egna evenemang. ETC, som arrangerade en egen alternativ bokmässa i ett tält på Heden i Göteborg, hoppas på förändringar i ledningen.

– Jag skulle gärna se att Bokmässan tar in en person med erfarenhet av att fatta publicistiska beslut. I ett sammanhang som Bokmässan dyker det upp komplicerade publicistiska frågor som man måste ta tag i och då är det viktigt att det finns någon som har jobbat med det här till vardags, säger projektledaren Olav Fumarola Unsgaard.

Han säger även att ETC kan tänka sig att medverka på Bokmässan igen – på ett villkor.

– Om Nya Tider fortsätter att medverka vid Bokmässan finns det inte en chans att vi kommer att återvända. Men om de beslutar att Nya Tider inte får delta och öppet förklarar varför, då kan vi tänka oss att komma tillbaka. Men det finns olika syn på hur vi ska göra nästa år och vi har ännu inte fattat några beslut.

Maria Källsson tillträdde sin tjänst 2012 och slutar senare i höst för att vid årsskiftet bli vd för Tillväxt Lidköping. Vem som efterträder henne är inte känt.

Fakta: Bokmässan 2017

Totalt 839 utställare varav 600 huvudutställare. Den totala monterytan var på 11 364 kvadratmeter och totalt fanns 29 länder representerade. Totalt 4 172 programpunkter hanns med och även 395 seminarier.

Bokmässan uppmärksammades också extra i år sedan högerextrema Nya Tider tilläts delta med egen monter. Beslutet väckte kraftig kritik bland flera författare och utställare.

I samband med Bokmässan tilläts också nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrera. Demonstrationen fick efter flera rättsliga turer tillåtelse att marschera en väg som inte passerade mässan, men tåget stoppades av polisen i samband med att demonstranterna försökte ändra riktning.

Källa: Bokmässan, Expo, polisen