Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter drygt ett års drogfrihet – Martin vägrade morfin när han bröt nacken

34-årige Martin Dahlander bröt nacken på två ställen och tvingades genomgå en operation.
Trots svåra smärtor vägrade han ta morfin.
– Efter att ha varit drogfri i drygt ett år vågade jag inte riskera att trigga i gång någonting, säger han.

Olyckan inträffade den 24 april i år i samband med att KRIS hade aktivitetsdag i Sundsvallsgymnasternas lokal Birstahov.

– Jag glömde bort att jag inte är 17 år längre, och fick för mig att jag skulle göra två framåtvolter på studsmattan. Det blev två och en halv och sedan landade jag på nacken. Det knakade till och gjorde jätteont, berättar Martin.

Instruktören på plats trodde att Martins axel gått ur led.

– Men jag kände att det var något annat. Jag kunde varken sitta eller resa mig upp, och efter många om och men larmades ambulans.

Martin försågs med nackkrage och fördes till akuten.

– Så fort jag kom fram till sjukhuset berättade jag att jag var gammal missbrukare, och att jag absolut inte ville ha några droger, säger Martin.

Läs också: "Det är den värsta drogen jag provat"

Han fick göra en skiktröntgen.

– Plötsligt märkte jag att jag inte hade någon känsel i vänster arm, och väldigt lite känsel i vänster ben. Då började jag bli orolig.

Efter undersökningen kom en läkare och berättade att Martin hade frakturer på kotorna C6 och C7.

– Jag förstod inte vad det betydde, och frågade om det var allvarligt. Då tittade läkaren på mig och sade: "Martin, du har brutit nacken på två ställen". Då kom paniken och jag började gråta.

Martin fördes i ambulans till Umeå där han opererades följande dag.

– Jag gick med på att sövas med ett korttidsverkande morfin, men efter operationen tog jag bara emot alvedon och ipren.

Martin är noga med att understryka att beslutet inte handlade om att visa sig duktig på något sätt.

– Jag vågade helt enkelt inte ta något starkare – jag var rädd att det skulle trigga i gång suget efter droger, säger han.

Martin missbrukade narkotika i 20 år – de sista sju åren rökte han spice. I mitten av mars förra året mådde han så dåligt att han tänkte skjuta sig själv i huvudet.

Då kom hans hund Chili fram och lade nosen i hans hand.

Läs också: Hunden Chili räddade Martins liv

Det blev vändpunkten för Martin. Han kontaktade KRIS (Kriminellas revansch i samhället) och bad om hjälp.

– Jag fick veta att jag var välkommen, men bara om jag var drogfri.

Martin spolade ner 30 gram spice i toaletten. Nu har han varit drogfri i drygt 20 månader och har fått ett nytt liv.

– I dag har jag kommit tillfreds med att vara Martin, och jag behöver inga droger för att döva mina känslor. Även om jag har en riktigt dålig dag, är den ändå inte ens hälften så dålig som en bra dag under missbrukstiden.

För ett år sedan trädde Martin fram i Dagbladet och berättade sin historia.

– Jag kunde aldrig föreställa mig vilken uppståndelse det skulle bli. Artikeln delades hejvilt i sociala medier, och enligt den sista siffran jag hörde hade den lästs av 849 000 personer, säger han.

Över en dag förändrades tillvaron radikalt för Martin.

– Jag fick förfrågningar om att hålla föreläsningar om spice i hela Sverige, ja till och med i Berlin, och jag var med i tv-programmen "Efter tio med Malou" och "Efterlyst". Till slut blev det för mycket. Jag blev tvungen att börja tacka nej.

Läs också: Martin blir tv-kändis

Tre månader efter olyckan var Martin tillbaka på jobbet på heltid igen, där han för tillfället jobbar med kampanjen "Döm inte en dömd" – ett projekt som syftar till att ändra synen på kriminella.

– Jag har fortfarande problem från nacken. Jag har tappat känseln i tre fingrar på vänster hand, och har dessutom besvär med smärtor till och från. Men min arbetsgivare KRIS har ställt upp till hundra procent. Jag har fått alla hjälpmedel man kan tänka sig, och anpassade uppgifter, säger Martin.

Läs också: Vill ändra synen på kriminella

I dag ser han framtiden an med tillförsikt.

– Jag har inte mått så här bra på 20 år, och det vill jag fortsätta med. Jag är medveten om att jag har en livslång kamp framför mig, och att det är jätteviktigt att jag alltid kommer ihåg var jag kommer ifrån, men jag vill tro att jag kommer att klara det.