Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter ett år på cykeln och 2 000 mil – nu väntar nya äventyr i Australien

 
Fredrika Eks cykeläventyr
Visa alla artiklar

Hon trampade iväg från Sundsvall och ut i världen för ett år sedan. 23 länder och 2 000 mil senare har Fredrika Ek kommit till Thailand och sätter nu kurs mot Australien.

Under sitt äventyr har hon cyklat över höga berg och genom djupa dalar. Sundsvallstjejen Fredrika Ek, 24 år, startade sin resa i Sverige och har rullat vidare genom Europa och Asien och cyklat 2 000 mil vilket motsvarar en halv ekvator.

– Jag tror inte att det går att vara helt förberedd på vad en sådan här resa ska innebära. Jag hade farligt höga förväntningar innan start, men de har alla överstigits om och om igen. Det här året har utan tvekan varit det mest utmanande och belönande jag någonsin gjort, säger hon.

Läs också: Fredrika från Sundsvall har cyklat till Kina

Målet är att på egen hand cykla jorden runt till förmån för organisationen Action Aid som arbetar globalt för att hjälpa flickor och kvinnor ur fattigdom och förtryck. Det tog Fredrika Ek tre månader att korsa Kina och nu befinner hon sig i södra Thailand för att inom kort ta sig över gränsen till Malaysia.

– Den här kontinenten har bjudit på mitt livs allra bästa, och absolut tuffaste stunder. Jag har hunnit med 50-gradig hetta i Turkmenistans öken såväl som syrefattiga bergsnätter med -15 grader i tältet. Och precis allting där emellan, säger Fredrika Ek.

Hon har upplevt stora kontraster och platserna hon besökt har gett minnen för livet.

– Pamir-bergen och Tibetanska högplatån i Kina var båda helt utomjordiska naturupplevelser med en hel drös bergspass på nära 5 000 meter över havet. Men de allra starkaste avtrycken kommer från stunderna jag delat i hemmen hos alla de fantastiska människor jag mött längs vägen, säger Fredrika Ek.

Läs också: Jorden runt på 1 000 dagar

Genom expeditionen har hon träffat människor från olika kulturer både i Europa och Asien.

– Gästvänligheten som sköljs över en så fort man lämnar Europa är helt överväldigande. Iran står i en klass för sig, med de vänligaste och mest hjälpsamma människor jag någonsin mött.

Men en resa av denna kaliber medför även hinder som 17 punkteringar och hon har blivit stoppad av polis 11 gånger.

– Det är en del av äventyret. Men att jag fortfarande rullar är bevis på att jag hittills inte stött på några för stora bekymmer, säger hon.

Efter att Fredrika Ek korsat Asien väntar nya upplevelser i Australien i början av maj.

– Jag kommer att landa i Darwin för att ta mig an nästa stora utmaning i form av Australiens outback. Det blir en korsning från norr till söder längs några mer eller mindre bortglömda gamla guldgrävar-leder, säger hon.

Läs också: Fredrika trampar vidare runt jorden

Efter Australien väntar tre månader i Nya Zeeland. Därefter tar hon sig an sin fjärde kontinent, Sydamerika, i slutet av året.

– Om allt flyter på lär jag starta vid Argentinas sydspets i november, säger Fredrika Ek.

Josefine Karlsson josefine.karlsson@mittmedia.se