Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter flera haverier: OK/Q8 backar och ändrar innehållet i sin diesel

OK/Q8 backar och väljer nu att ändra innerhållet i sin diesel.
Bakgrunden är att många bilägare har drabbats av problem sedan de tankat diesel från OK/Q8.
– Vi vill hålla våra kunders bilar i så gott skick som möjligt, säger Erik Stenströmer Moglia hos OK/Q8.

Annons

För ett år sedan skickade biltillverkaren Kia ett brev till 50 000 kunder och uppmanade dem att inte längre tanka diesel på OK/Q8.

Läs mer: Uppmanar att sluta tanka på OK/Q8

Hos bland annat KIA:s återförsäljare i Kramfors har man bytta ut flera filter och de rekommenderade sina kunder att välja andra tankställen än OK/Q8.

Orsaken var att bränslefiltret kunde täppas igen och orsaka att bilen tappade kraft eller i värsta fall helt stanna.

Kia hävdar att felet finns i bränslet och att det började sedan OK/Q8 lanserade sin Diesel Bio+ med en högre andel RME (rapsmetylester) som är ett biodrivmedel.

De har tagit hjälp av sin branschorganisation Bilsweden som pekar på att det inte bara är bilar från Kia som berörs. Även Hyundai, Jaguar, Ford, Land Rover, Opel och Volvo lider av liknande problem.

OK Q8 har hävdat att deras diesel har samma specifikationer som övriga bolags bränslen och uppfyller standarden. Och i början nekade de hårdnackat att det var ett problem. Men i april tillsattes en renande tillsats.

Läs mer: OK/Q8 i dieselbråk

Men nu väljer man alltså att fylla på med mer.

OK/Q8:s nya diesel innehåller i dag upp till 40 procent förnybart, varav 35 procent syntetisk diesel (HVO) och fem procent RME, samt rengörande och skyddande tillsatser för motorn.

Resultatet har blivit sänkt CO2-halt med upp till cirka 35 procent, jämfört med fossil diesel.

Den rengörande effekten ska enligt OK Q8 bidra till att hålla förbränningsrum och injektorer rena i motorn. Detta kan också skydda dieseln mot att åldras på grund av till exempel känsliga materialval.