Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter flera inbrott på byggarbetsplatser i Sundsvall – nu manar polisen till bättre koll

Under tisdagsmorgonen har polisen fått in ett flertal anmälningar om stölder från byggarbetsplatser i Sundsvall. Nu manar polisen till bättre koll – både på byggarbetsplatserna och till de som blir erbjudna att köpa stöldgodset.
– Man ska inte göra ett skyltfönster av det man har på området, säger Peder Jonsson på polisen.

Enligt polisen innebär den här typen av stölder inte bara en ekonomisk förlust för företagen avseende stölder av material, utan även många driftsstopp som är kostsamma för byggföretagen.

Polisen vill därför uppmana företagen att öka sin medvetenhet när det gäller den här typen av stölder. Det kan man göra genom att se över alternativ för förvaring av värdesaker, om området ska övervakas och att man inte ska lämna stöldbegärlig utrustning synlig. Ett tips kan också vara att vara mer återhållsam när det gäller att prata om vilken utrustning man har på sin arbetsplats.

– När det gäller förvaring ska man inte göra ett skyltfönster av det man har på området. Har man containrar är det förstås svårt att se från utsidan vad som finns därinne – om man inte har kännedom om vad som finns där, säger Peder Jonsson, kommunikatör på polisens regionledningscentral.

Läs mer: Flera byggarbetsplatser i Sundsvall utsatta för inbrott

På byggarbetsplatser brukar det finnas maskiner och verktyg som man använder i det dagliga arbetet, men det är vart man förvarar dem då det inte är arbetstid som är det viktiga.

– Man bör se över hur man förvarar olika saker och om man låser in det i containrar eller om man kan ta hem verktygen om det är möjligt, säger Peder Jonsson.

För Plus-kunder: Polisen misstänker organiserad brottslighet vid byggstölder i Sundsvall: "Ett pussel att lägga"

Polisen vill även uppmana allmänheten att vara vaksam på vad man köper på olika köp- och säljsidor och forum. Man begår ett brott, häleri, om man köper stöldgods.

– Det är svårt att veta om det man köper är stöldgods. Har man varan i sin hand kan man naturligtvis be att få se kvittot, för normalt sett har den som säljer ett kvitto. Säljer man en relativt ny maskin är det märkligt om man inte kan uppvisa något kvitto på köpet, säger Peder Jonsson.

Så kallat godtrosförvärv finns inte längre så risken finns att man döms för häleri även om man inte trodde, visste eller kunde ana att det man köpte var stulet.

– Vi vet att en del saker säljs via olika typer av nätsajter. Men om en affär är för bra för att vara sann, så är den nog det, säger Peder Jonsson.