Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter folkstormen: Nu förbjuds de avskydda syrgasmaskerna i längdspåren

Syrgasmaskerna som användes av det finska landslaget under ett träningsläger i höstas ledde till en hetlevrad debatt i skidvärlden. Nu agerar SOK och förbjuder maskerna.

När det finska landslaget fångades på bild med syrgasmasker under ett träningsläger i Val Senales i höstas bröt en storm ut i skidvärlden. Andra skidåkare protesterade och likaså landslagsledningarna.

– Vi tycker inte att det känns helt riktigt rent etiskt att använda sådan utrustning, sa svenska förbundskaptenen Rikard Grip till Expressen då och Vegard Ulvang, chef för FIS längdsektion gjorde ett utspel i norska Dagbladet:

– Om det inte är förbjudet måste det bli det så fort som möjligt.

I Tour de Ski fanns det inga regler mot att använda syrgasmaskerna men Sveriges olympiska kommitté gör en annan bedömning av användandet av metoden, som kallas hyperoxi, i tävlingssammanhang.

– Metoden ger en skev bild av det idrotten vill stå för och skickar fel signaler till idrottande barn och ungdomar samt till allmänheten, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef, i ett pressmeddelande.

"SOK:s styrelse har beslutat att ta avstånd från användande av hyperoxi i träning och tävling. Ställningstagandet innebär att användande av hyperoxi inte är förenligt med deltagande i SOK:s Topp och Talangprogram", skriver SOK i sitt pressmeddelande om det nya policybeslutet.

Wada, World Anti-Doping Agency, tycker fortfarande inte att syrgasmarskerna platsar på den internationella dopinglistan eftersom det inte går att bestämma en effekt av dem. Men de rekommenderar samtidigt att de internationella idrottsförbunden förbjuder dem i sina tävlingsregler. Internationella Olympiska Kommittén har också förbjudit metoden under OS.

SOK skriver å sin sida att det visst finns bevis för att så kallad hyperoxi är prestationshöjande. Det går inte heller att utesluta att det finns risk för medicinska bieffekter som kommer av bland annat ädelgasbildning, menar SOK.

Kommitténs beslut innebär att det blir förbjudet att använda syrgasmarskerna även i träningssammanhang.