Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter kritiken mot Engelska skolan – nu nekas de läxhjälpsersättning

Internationella Engelska skolan (IES), som bland annat finns i Sundsvall, har i flera år fått statlig läxhjälpsersättning – men det kommer de inte få under 2018.

Skolverket motiverar sitt beslut om att inte tilldela IES det statliga bidraget för läxhjälp för kalenderåret 2018 med att man prioriterat huvudmän för skolor med låga studieresultat.

För 2018 hade skolan ansökt om ersättning för nästan 43 000 lärartimmar för omkring 23 000 elever, skriver Engelska skolan i ett pressmeddelande.

Läs mer: Fridolin (MP) rasande över Engelska skolans miljonbidrag från staten: "Heligt förbannad"

Förra året tog Engelska skolan emot 21 miljoner kronor i statlig ersättning för läxhjälp. Samtidigt landade skolans vinst efter skatt på 152 miljoner kronor för helåret 2016/2017. Drygt 45 miljoner kronor delades ut till aktieägarna.

Detta fick utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att reagera starkt.

– Jag blir heligt förbannad. Inte på att eleverna på Engelska skolan får läxhjälp. Men jag blir förbannad på att man tar emot de här pengarna, och samtidigt plockar ut flera miljoner kronor i vinst till aktieägarna, sa han då till Aftonbladet.

Rektorn på Engelska skolan i Sundsvall, Pascal Brisson, svarade då på kritiken från Gustav Fridolin. I en kommentar skrev han:

"Vi bestämmer inte vem som får pengarna. Skolverket gör det! Vi ansöker och de bestämmer vem som ska tilldelas pengar. Gång på gång har vi fått komplimanger för våra välstrukturerade ansökningar om pengar och den dokumentation som medföljer ansökningarna. Det är tack vare detta våra elever får tillgång till utmärkt stöd."

Han skrev att han tyckte att det var fel att en skola som visar på bra resultat ska "attackeras".

"Sundsvall bör vara stolt över att ha en skola som är så välorganiserad och effektiv som gör det möjligt för alla elever att få just det stöd de behöver i en säker miljö. En skola bör inte straffas eller attackeras för att bli framgångsrik. Det bör i stället lovordas."