Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter livstidsdomen från OS – ryske stjärnan tävlar i Sverige i helgen: "Han är anmäld"

Alexander Legkov har stängts av från OS för all framtid efter att ha pekats ut som dopad.
Men i helgen finns han med på startlinjen i den svenska tävlingspremiären i Gällivare.
– Jag vet inte om han har dykt upp än, men han är anmäld, säger arrangören Stefan Nieminen till nsd.se.

Internationella olympiska kommittén har stängt av förre OS-guldmedaljören Alexander Legkov från de olympiska spelen för all framtid. Själv hävdar ryssen att han är oskyldig.

Nu står det i alla fall klart att sex OS-avstängda ryssar finns med på den svenska tävlingspremiären i Gällivare till helgen.

Anmälningarna blev klara sent i går och bland namnen fanns den skandalomsusade Legkov.

– Vi kan ju inte ha några synpunkter på det. De är fria att tävla, det är inte vårt beslut eller vårt problem att hantera den frågan, säger arrangören Stefan Nieminen till nsd.se.

– Visst, det är många som frågar om det. Men de förstår när man förklarar att vi som arrangör inte kan ta några beslut om vilka som får åka eller inte. Det är en fråga som ligger ett antal pinnhål ovanför oss, säger Nieminen, som inte har varit i kontakt med det internationella skidförbundet (Fis).

De övriga namnen, förutom Alexander Legkov, är Jevgenij Belov, Alexej Petuchov, Maksim Vylegzjanin, Jevgenija Sjapalova och Julia Ivanova. Dessa fem har också varit på plats i Gällivare för att träna, det har dock inte Legkov som menar att han har varit i chock efter beskedet om avstängningen.

Tävlingen i Gällivare inleds på fredag och avslutas på söndag. Enligt Stefan Nieminen är det bra drag kring tävlingen.

– Inte bara för att de här avstängda åkarna kör, det har ju då skapat extra mycket uppmärksamhet. Men startfältet här är väldigt bra, det har nog aldrig varit såhär bra startfält i en svensk premiär, säger han till nsd.se.

Stjärnor som till exempel Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Dario Cologna och Sergej Ustjugov är alla klara för tävlingen.

LÄS OCKSÅ

Efter livstidsdomen från OS – Legkov hävdar sin oskuld: "Går med högt huvud"

Sverige vill utestänga Ryssland – hämndaktionen kan urholka OS-hockeyn

Alexander Legkov stängs av från OS på livstid – och fråntas OS-guld

Anders Södergrens besvikelse – efter livstidsdomen mot dopade Legkov: "Blåst av en fuskare"