Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter månader av ovisshet – här är planen för Hussborg: Fortsätter med golf och tar emot flyktingar

Gunnar Dahl och dottern Katarina är i dag glada och lättade.
Verksamheten på Hussborg blir kvar och arbetet med nya bokningar pågår.
– Nu är det bara att kavla upp ärmarna och köra igång, säger Katarina Dahl-Nilsson.

Annons

Hussborgs framtid har länge svävat i ovisshet. Oron har varit stor att den vackra herrgården inte längre kommer att locka nödvändiga turister till bygden.

– Mitt jobb är att sköta anläggningen och få den lönsam och samtidigt bibehålla värdet på den. Jag brinner för att Hussborg lever vidare med golf, konferens och restaurang. Nu blir det så, med tillägget att det bor gäster från andra länder på området, säger Gunnar Dahl optimistiskt.

De norska ägarna har nu beslutat att anpassa tre fastigheter till ett asylboende med plats för uppemot 56 personer.

– Om vi får en tilldelning av asylsökande från Migrationsverket så kan vi nog ta emot flyktingar i vecka 15, säger Gunnar Dahl.

Vad händer om ni inte får det?

– Då har vi bekymmer. Då får jag inte det att gå runt, vi har backat ett antal miljoner varje år eftersom det är 14 hus som ska skötas om, och det kostar, säger Gunnar.

Brandsyn har gjorts i byggnaderna.

– Så fort vi får ett startbesked från kommunen sätter vi i gång med att brandsäkra lokalerna.

Gunnar Dahl ser många möjligheter till att hjälpa till i integrationsarbetet.

– Jag ser bra möjligheter att erbjuda sysselsättning som ett led i integrationen. Det finns massor att göra på sommaren på en sådan här anläggning. Om man kan lära sig hur det fungerar på en golfbana så har de i alla fall något meningsfullt att göra på dagarna.

Katarina Dahl-Nilsson är verksamhetsansvarig på Hussborg. Hon jobbar nu med att boka in nya gäster eftersom de gamla bokningarna inte längre gäller.

– Det känns jättekul att vi är i gång, det har varit två långa månader av ovisshet.

Vad tror du gästerna kommer att tycka om det nya Hussborg?

– Det kommer säkert finnas personer som inte gillar det, men om man inte kan besöka ett ställe som har 56 flyktingar på anläggningen så får det stå för dem. Då kan man ju inte åka på Birsta eller gå på affären heller, säger Gunnar Dahl.