Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter miljonsmällen: Nu stoppas storbygget vid Sundsvalls sjukhus

I oktober var planen att ett nytt korttidsboende för 250 miljoner skulle byggas.
Nu har den hastigt stoppats och bygget skjutits framåt i tiden till 2022.
– Kostnadsökningen på Norra kajen är en av anledningarna, säger Stefan Söderlund, kommundirektör,

Läs också: Bakslag för kommunen – Norra kajen-byggetv fördyras med miljonbelopp.

Så sent som i slutet av augusti berättade vi om kommunens planer att bygga ett kombinerat korttidsboende och äldreboende vid sjukhuset för 250 miljoner.

26 oktober fattades beslut i fullmäktige om att köpa tomten för 11,5 miljoner kronor skulle genomföras.

20 oktober beslutade infrastruktur- och serviceutskottet att bevilja 18 miljoner kronor skulle beviljas till projekteringen för det nya korttidsboendet Igeltjärnsgården.

Men nu blåser kommunen av allt och säger att det inte finns något behov för det nya korttidsboendet förrän tidigast 2022.

– Det känns märkligt. Vi sa ja till ett till ett tomtköp då det fanns ett stort behov av boendet. Men sedan ändras förutsättningarna. Hade vi vetat att boendet inte behövdes förrän 2022 hade vi inte sagt ja, säger Jörgen Berglund (M), oppositionsråd.

– Vi fick veta väldigt sent att förutsättningarna hade ändras. Att behovet ändras på det här sättet kan jag förstå låter märkligt, men vi tycker ändå att köpet ska genomföras då vi ser att tomten behövs i framtiden, säger Peder Björk (S), kommunalråd.

Ändringen har att göra med att kostnaderna ökat vid Norra kajen.

– När vi såg att budgetramen inte räcker till för det projektet så satte vi oss ner med socialförvaltningen för att undersöka hur behovet ser ut i detalj. Vi kom då fram till att de tre äldreboendena samt trygghetsboendet på Norra kajen kunde klara det behov som finns av kortvårdsplatser fram till 2022, säger Stefan Söderlund.

Och tillägger:

– Då valde vi att skjuta på bygget av Igeltjärnsgården, men vi ser fortfarande att behovet är stort i framtiden så vi genomför tomtköpet i alla fall.

Borde ni inte att sett tidigare att ni kunde hantera behovet av kortvårdsplatser utan att bygga vid sjukhuset?

– Den frågan är högst relevant och det kan man tycka att vi borde. Men det var de ökade kostnaderna vid Norra kajen som är anledningen.

Är det rätt att köpa tomten för 11,5 miljoner i alla fall?

– Ja, det tycker vi. Vi ser dels behovet av den och skulle det förändras så går den att använda till andra saker. Så själva värdet är inget som brinner upp.