Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter nya asylregeln – närmare 8 000 asylsökande i länet: "Läget har förbättrats"

Sundsvall tar emot flest. Men Kramfors och Härnösand tar emot fler i förhållande till sin storlek.
Det visar ny statistik från länsstyrelsen i Västernorrland som slår fast att det just nu finns närmare 8 000 asylsökande i Migrationsverkets mottagningssystem.

Västernorrland är sjunde största asyllän i Sverige. De län som tar emot fler än oss är Västra Götaland, Skåne, Stockholm, Kalmar, Värmland och Dalarna.

Första mars i år hade länet 7 888 personer inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem varav 800 är ensamkommande barn. Kommunerna som har flest inskrivna är Sundsvall, Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik.

– Läget har förbättrats. Kommunerna har nu lite lättare att anpassa sina verksamheter eftersom färre kommer. Dels på grund av de nya reglerna och dels eftersom det alltid är färre som kommer under vintern, säger Anneli von Wachenfeldt, som är utvecklare inom integration på länsstyrelsen i Härnösand.

Läs mer om den nya bosättningslagen här.

Läget för Västernorrland är fortsatt ansträngt även om det för varje vecka ser bättre och bättre ut.

– Jämfört med situationen för en två veckor sedan syns en viss förbättring hos vissa kommuner, framförallt när det gäller socialtjänst och överförmyndare. Inom skola börjar läget stabiliseras även om gymnasieskolan är mest påverkad.

Kramfors och Härnösands har tagit emot flest flyktingar i förhållande till folkmängd. Men det är inte kommunerna som har ansvaret för detta. Det är framför allt Migrationsverkets upphandlingar som styr var de asylsökande hamnar.

En mindre del av de asylsökande bor i eget boende. Där är Sundsvall, 238 och Härnösand 113 populärast.

Härnösand är också störst när det gäller övrigt boende. Det handlar om personer som befinner sig på vårdinrättningar, fängelser eller ensamkommande barn som befinner sig i kommunen utan att ha fått en kommunplacering.

Länet tar emot flyktingar som blivit registrerade asylsökande hos Migrationsverket och har tilldelats plats på boenden i vårt län.

Från 1 mars i år ska alla kommuner kunna anvisas att ta emot nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd.