Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter nya lagändringen – nu åtalas en man för att ha använt mobilen samtidigt som han körde lastbil

Den 1 februari ändrades lagen och det blev då förbjudet för bilförare att hålla i och använda mobiltelefonen samtidigt som man kör bil.
Nu åtalas en av de första personerna i Västernorrland för brottet.

Mannen är i 65-årsåldern och kommer från Sundsvall. Han stoppades av polis vid en väg i Timrå kommun tidigare i februari och nu åtalas han för brott mot trafikförordningen.

För Plus-kunder: Efterlängtad lag träder i kraft i dag – polisen: "Många olyckor beror på mobiltelefonen"

Mannen ska ha använt mobiltelefon genom att hålla den i handen i samband med att han kört lastbil.

Den nya lagändringen lyder:

"Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen". 4 kap. 10 e § trafikförordningen (2017:1284).

Regeln gäller dig som kör till exempel moped klass I, moped klass II, traktor, terrängmotorfordon, motorcykel, personbil, taxi, buss, lätt lastbil och tung lastbil.

Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas till böter för brottet.

Mannen har erkänt brott.