Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter överfallet: hockeyspelaren får maxstraff – stängs av från all idrott

Kvalet till hockeyettan brukar inte få så mycket uppmärksamhet. Viktor Thomasson, Nacka, ändrade på det förra veckan när han stod för decenniets överfall. Nu stängs han av: i två år.

Annons

Det var när Bålstas kanadensare Tommy Latouche Gauvin smällde ihop med Viktor Thomassons bror, Daniel, som det slog slint. Viktor Thomasson såg rött och tog en sprint från egen zon och attackerade den knästående Latouche Gauvin i höjd med huvudet.

Fördömandet av aktionen var omfattande, både i allmänhetens ögon och faktiskt från egna tränaren. Disciplinnämnden hade inte heller någon förståelse för agerandet och nu är beslutet taget. Thomasson får maxtraff. Det innebär att han stängs av från all idrott i två års tid.

I domen från disciplinnämnden går att läsa följande:

”Kommitténs uppfattning efter att ha studerat filmsekvensen är att förseelsen i detta ärende är något av de värsta överfallen som skett inom svensk ishockey. Den kraft och fart som använts med klubban mot en knäsittande försvarslös motspelares huvud hade lika gärna kunna föranleda riktigt allvarliga eller till och med livshotande skador. Thomasson har visat på en fullkomlig likgiltighet för detta faktum. Han hade också flera sekunder att besinna sig, vilket han dock inte gjorde”.

”Med hänsyn till det extrema våldet, motspelarens utsatta situation och de följder denna förseelse kunde ha fått finner kommittén att denna förseelse ska bedömas i den absolut högsta skalan av påföljd som kan utdömas. Kommittén fastställer därför avstängningen för Thomasson till att gälla i maximala 2 år”.

Inte heller Thomasson själv försvarar agerandet. I sitt uttalande till disciplinnämnden säger han att ”Han agerade på vad han ansåg vara en bentackling som renderade i att hans bror blev skadad. Hans tilltag är absolut inget som får förekomma men i detta fall rann bägaren över”, enligt hockeysverige.se.

Därmed är det också möjligt att Viktor Thomassons hockeykarriär är över. Latouche Gauvin sade efter överfallet att han var svullen och öm i nacken men ville inte kommentera händelsen.

– Det finns domare och diciplinnämnd som jobbar med det. Låt dem göra sitt jobb, i Bålsta Hockey tänker vi inte vara med i någon pajkastning, sa han till Sportbladet då.