Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter religiösa attacken: Ovanligt med hot mot konvertiter i Timrå

Attacken på de två före detta muslimer som konverterat till kristendomen har skapat reaktioner.
Men i Timrå församling har man ingen erfarenhet av liknande tilltag.
– Vi jobbar med både muslimer och kristna, jag har aldrig sett några sådana tendenser över huvud taget, säger prästen Bo Hansson.

Annons

Varje onsdag har församlingen träffar som kallas Svenska koden. Där lär man sig svenska språket, kultur, seder och bruk. Träffarna beskriver han som lyckade och välbesökta, och de flesta som kommer är muslimer.

– Det kommer mellan 70 och 100 personer varje gång. Skulle det finnas tecken på förföljelse av konvertiter skulle vi se det, men jag varken hör eller ser något som tyder på det. Nu är det väl också så att de som är militanta inte besöker oss, säger Bo Hansson som är präst i Timrå församling.

Han drar sig till minnes en utryckning de fick göra för att stötta en kristen kvinna på ett flyktingboende, men hon hade redan en kristen bakgrund när hon kom hit.

Hur man kommer tillrätta med eventuella problem runt avhopp från islam är en svår nöt att knäcka.

Läs också: Unga killar överfallna och förföljda för sin tro

– Det är inte lätt, vissa av de här människorna kommer från kulturer där sådana idéer är tillåtna. Men det innebär ju inte att alla muslimer ger sig på kristna, säger Hansson.

Läs också: Dödshotad asylsökande söker hjälp i Sverige

Röster har höjts om att det borde vara separerade boenden för kristna och muslimska flyktingar för att slippa konflikter, men det är inget som Hansson tror på.

– Det är ingen bra idé. Här ska man leva tillsammans oavsett tro och det får man så lov att lära sig. Vi inom Timrå församling gör ett jättearbete med flyktingar.

Läs också: Dopintyg-en viktig akt i asylprocessen

Kyrkan undervisar också i de kristna sederna för att öka förståelsen för högtiderna. Kristendom, judendom och islam tillhör alla de Abrahamitiska religionerna.

– När det är påsk så vill vi prata om varför vi firar på vårt sätt, och många av muslimerna är intresserade av att lära sig. Vi har ju samma rötter i religionen. Det finns ju ganska konstiga idéer bland kristna också, så vi ska inte inbilla oss att det bara är muslimer som ställer till det, avslutar Bo Hansson.