Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter sänkningen av terrornivån – fortsatt hög vaksamhet för poliserna i länet

Det blir ingen lättning i arbetsuppgifterna för polisen i Västernorrland efter SÄPO:s sänkning av terrornivån från en fyra till en trea.
– Det gör ingen skillnad för oss, det är ändå en förhöjd nivå mot normalt och vi håller fortsatt vaksamhet, säger Börje Öhman, kommunikationschef Polisen.

Under onsdagsförmiddagen gick SÄPO ut med att de nu sänker terrorhotnivån från en fyra till en trea på en femgradig skala. Terrornivån höjdes till en fyra efter terrordåden i Paris i mitten på november.

Läs även: Terrorhotet förhöjt – trots sänkning: "Måste jobba vidare med de åtgärder mot terrorism som regeringen har föreslagit"

– Den höjda terrornivån påverkade oss kraftigt resursmässigt, många poliser fick jobba över och fick gå in på sin ledighet i några veckor, säger Börje Öhman.

Men det är inte något som har kunnat upprätthållas till i dag. Det har inte funnits resurser till det, men polisen har ändå en förhöjd vaksamhet.

– En trea är också förhöjd hotnivå, den har varit förhöjd sedan 2010, säger han.

2010 sprängde en självmordsbombare sig på Drottninggatan i Stockholm, han själv var den ende som dog.

Börje Öhman säger att polisen också har en mental beredskap för att något kan hända och att vissa objekt bevakas mer än andra i länet.

– Vi har koll på vad som skulle kunna vara möjliga mål och får nu mer riktad information från SÄPO mot tidigare, säger han.