Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter sänkningen i hovrätten – HD tar inte upp fallet med mannen som planerade döda sitt ex

Artikel 20 av 20
Grovt våldsbrott mot kvinna i centrala Sundsvall
Visa alla artiklar

Mannen trängde sig in sin ex-flickväns bostad, la fram en väska full med vapen och sa att han skulle döda henne. I tingsrätten dömdes mannen till sex år fängelse, men hovrätten sänkte straffet till två år. Åklagaren ville överklaga till Högsta domstolen – men får nu avslag.

I tingsrätten dömdes mannen bland annat för förberedelse till mord, människorov och misshandel till sex års fängelse. Hovrätten ändrade domen till två års fängelse då de ansåg att människorovet var av mindre allvarlig grad och att mannen avbrutit sin plan att döda kvinnan, vilket gjorde att hovrätten friade honom från misstankarna om förberedelse till mord.

Åklagaren Staffan Blyberg har ansökt om att få överklaga hovrättens dom till Högsta domstolen, men nu har han fått avslag. Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum anser nämligen att det inte finns skäl för en överklagan.

Det var i början av oktober som polisen kallades till kvinnans lägenhet i centrala Sundsvall. Där hade mannen lagt fram en väska full med olika vapen och berättade sedan hur han skulle döda kvinnan. När polisen stormade lägenheten hade mannen ett strupgrepp på kvinnan och de tvingades avbryta det hela med våld.

Mannen är i 50-årsåldern och är bosatt i Hälsingland.