Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter sjukskrivningslarmet på landstinget – nu ingriper Försäkringskassan: "Vi behöver sänka sjuktalen"

Nu reagerar Försäkringskassan på landstingets höga sjukfrånvaro och vill prata åtgärder direkt med ledningen. "Vi blev jätteglada att de tog initiativ", säger Inger Bergström, tillförordnad landstingsdirektör.

Försäkringskassan ingriper med hänvisning till ett regeringsbeslut om åtgärder för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro.

Problematiken med sjukfrånvaron i landstinget har enligt Försäkringskassan nu nått en sådan nivå att frågorna måste aktualiseras och lyftas högre upp.

I klartext hade landstinget i Västernorrland den högsta sjukfrånvaron av alla landsting i Sverige under fjolåret. Dessutom hade man den högsta andelen långtidssjuka över 60 dagar.

Räknat i människor av kött och blod var 421 anställda i landstinget sjukskrivna längre än 14 dagar i slutet av februari i år. 48 procent, nästan varannan, hade nedsatt arbetsförmåga på grund av psykiska besvär.

– Landstinget är en stor arbetsgivare för vårt område och en arbetsgivare med många sjukskrivna medarbetare. Vi behöver framför allt fundera kring hur vi kan samverka för vårt gemensamma mål att sänka sjuktalen, förklarar Carin Lockner-Holmberg, lokalt samverkansansvarig på Försäkringskassan.

Länshälsan, landstingets egen företagshälsovård, är inkopplad. Även Arbetsmiljöverket kan komma att bjudas in.

Hur mycket frånvaro som beror på arbetsmiljön vet inte Carin Lockner-Holmberg.

– Jättesvårt att säga. Det är en av de stora frågorna vad som är arbetsrelaterat eller inte. Det är kanske inte en enstaka faktor som sjukfrånvaron beror på utan många olika pusselbitar.

Inger Bergström, tillförordnad landstingsdirektör, välkomnar dialogen med Försäkringskassan som man tänker inleda i juni.

– Vi behöver deras hjälp. Det ser vi verkligen fram emot, säger hon.

En möjlig utgång är att starta projekt mot sjukfrånvaron med stöd från EU. Här finns färska goda exempel från Region Jämtland och Sundsvalls kommun, bland annat i form av chefsutbildning och friskvård på arbetstid.

– Erfarenheten är att om man sätter fokus på sådana här frågor och får bidrag för att lättare kunna sätta in resurser så får man effekter, säger Carin Lockner-Holmberg på Försäkringskassan.