Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter stålbadet: Timrå i landets toppskikt om rätt till heltidsanställning

Det är många heltidsanställda inom Timrå kommun.
Siffror visar att man placerar sig på en sjundeplats i landet.
– Jag tycker det är den absoluta toppen, säger Per-Arne Frisk (S).

Annons

Siffror från Sveriges kommuner och landsting (SKL) visar att fler får rätt till heltidsanställning. Under en period så låg Timrå dåligt till och fick kritik från kommunal.

– Det var för några år sedan då vi tvingades spara och kommunen genomgick ett ordentligt stålbad, säger Per-Arne Frisk, ordförande i socialnämnden.

Det siffrorna har ändrat sig nu och en sammanställning som tidningen Dagens samhälle gjort visar att Timrå kommun klättrat ordentligt när det gäller heltidsanställda. I siffrorna från SKL, som gäller 2014, hamnar Timrå på en sjundeplats med 76 procent heltidsanställda inom kommunen. Av de kommuner som toppar listan är samtliga utom Gällivare socialdemokratiskt styrda.

Läs mer: Nu höjer Timrå målet

Och att ge rätt till heltidsanställning är en fråga som socialdemokraterna drivit länge.

– Vi har ju ett vallöfte som säger att man ska ha rätt till heltid men möjlighet till deltid, säger Per-Arne Frisk.

Snittet i riket ligger på 59 procent heltidsanställda och toppar ligan gör Kiruna som har 85 procent heltidsanställda inom kommunen. Men Timrå fortsätter att hålla sig i den absoluta toppen. Under 2015 var det 1 277 anställda inom kommunen. Av dem var 82 procent heltidsanställda. Av de 18 procent som är deltidsanställda finns många inom den sociala sektorn.

– Siffran med deltidsanställda är högst inom socialförvaltningen, säger Per-Arne Frisk.

Läs mer om ranking: Bästa företagsklimatet finns i Timrå

Men sammantaget tycker han att det är en placering att vara riktigt stolt över.

– Är man i topp tio i sådan här sammanhang så är det bra. Visst vill man ta guldmedaljen men det är alltid kul att vara i topp, säger han.

Läs också: Timrå bättre än Sundsvall

På sista plats bland landets 290 kommuner hamnade Essunga med 35 procent heltidsanställda inom kommunen.