Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter Svanebos förkylning – inget julfirande med Charlotte Kalla och Tour de ski i fara

Med bara veckor kvar till Tour de ski-premiären hände det som inte fick hända.
Anders Svanebo blev förkyld.
Medan sambon Charlotte Kalla och flera andra ur längdlandslaget laddar och firar jul på hög höjd i Italien har Stockvikaren återvänt hem till Sundsvall.
– Man blir som pesten, säger Svanebo.

Annons

Han är inte ensam om att ha drabbats av sjukdom under december. Både Marcus Hellner och Calle Halfvarsson har haft problem och efter tremilen i Davos (blev 42:a) förra helgen blev Anders Svanebo förkyld.

Förhoppningen var ett snabbt tillfrisknande och Svanebo stannade i Davos i fyra dygn, men på söndagen gav han upp.

– Det blev bättre, men jag är inte helt frisk och då kan jag inte ta risken att fira jul med Charlotte (Sambon Kalla) eller de andra, säger Svanebo och fortsätter:

– I söndags skulle vi fortsätta till Livigno i italien, men det är inte kul att sitta på ett hotellrum där och jag vet ju inte om det tar en eller fem dagar innan jag är frisk. Därför valde jag att åka hem, så vi får vi se hur det utvecklas.

Hur känns det att inte få fira jul med Charlotte och de andra?

– Det går bra. Det är som det är, och det finns de som har det värre. Jag får hitta på något annat och vara lite kreativ. Jag har ju familjen, släkt och vänner här på hemmaplan och de är inte lika känsliga för förkylningar.

Hur är det att vara på tävling och drabbas av sjukdom?

– Då är det inte roligt att vara i väg helt plötsligt. Man blir som pesten, för ingen av de andra vill ju bli smittad och förkyld, säger Anders Svanebo.

Han konstaterar att det ändå är svårt att hålla sig undan bacillerna.

– Vi träffar ju så otroligt mycket människor när vi reser. Det är hotellpersonal, flygplatser och flygplan och sådant. Det är svårt den här tiden på året, säger Anders Svanebo.

Precis som för många andra av landslagsåkarna har Tour de ski varit säsongens stora mål för Anders Svanebo. Nu är det oklart om han blir uttagen – och om han blir det så är det frågan om han hinner bli tillräckligt stark igen.

– Först måste jag bli frisk och sedan måste jag ju komma i gång med träningen rätt ordentligt i alla fall. Det handlar om nio tävlingar på tio dagar och det är ju dumt att misslyckas och åka ned och kliva in och köra om man inte är helt förberedd.

Svanebo fortsätter:

– Vi får se vilka som uttagna. Det blir officiellt vilka som får åka i morgon (tisdag) eller på onsdag och jag vet faktiskt inte om jag är med. Hade jag varit frisk och kry och varit i Italien med de andra så tror att jag hade haft en plats. Nu får vi se hur de tänker.

Vad skulle det innebära om du inte kommer med?

– Det är tråkigt om det skulle bli så. Jag får ta det därifrån i så fall. Det är ju bland annat en Skandinavisk cup-tävling i Östersund i början av januari och sedan snurrar det på med andra tävlingar också.

Landslagsåkaren har några knep han tar till för att tillfriskna så fort som möjligt.

– Ingefära och vitlök i alla fall i början, annars är det bara att ta det lugnt och dricka mycket, säger Anders Svanebo.