Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter takproblemen i sjukhusköket – nu är utredningen färdig: "Glada över att ingen kommit till skada"

Artikel 8 av 8
Rasrisk på Sundsvalls sjukhus kök
Visa alla artiklar

Plötsligt hördes en kraftig smäll – sedan började taket på köket på Sundsvalls sjukhus ge vika. Lokalerna fick sedan evakueras och stängas av i nära två dygn.
Nu har Region Västernorrland gjort färdigt sin utredning efter olyckan.
Man kan nu konstatera att det var snön som gjorde att taket gav upp.

Utredningen av den skada som inträffat i takkonstruktionen vid produktionsköket 6 mars på Sundsvalls sjukhus är nu klar, skriver Region Västernorrland i ett pressmeddelande.

Orsaken bedöms vara att snö samlats vid anslutningen av taket mot ambulansbyggnaden.

Enligt utredningen har ansamlingen sannolikt orsakats av omfattande snöfall i kombination med de vindförhållanden som rådde innan skadan. På den plats där snön samlas har takkonstruktionen utsatts för en så hög belastning att den takstol som bär takkonstruktionen har deformerats och gjort att taket sedan sjunkit in.

- Samtidigt som vi ser allvarligt på skadan, är vi glada över att ingen kommit till skada vid tillbudet och att verksamheten i produktionsköket kan fortgå fram till dess att vi kan åtgärda taket, säger Hans Axelsson, Region Västernorrlands fastighetschef, i pressmeddelandet.

Taket kommer i samråd med regionens försäkringsbolag att återställas vid en tidpunkt som kommer att fastställas i dialog med berörd verksamhet. Fram till dess kommer köket att kunna upprätthålla normal produktion.

- Den här vintern har varit en stor utmaning för många fastighetsägare och omfattande resurser har lagts på att snöröja såväl tak som vägar. Att skadan trots det har kunnat inträffa, innebär att vi framgent kommer att ytterligare skärpa våra rutiner för den fortlöpande inventeringen av snövikter på våra tak, säger Hans Axelsson.