Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter timmar av samtal gick flyktingbarnen med på att flyttas

Efter flera timmars samtal på torsdagskvällen valde ungdomarna på HVB-hemmet i Ljungaverk att följa med socialtjänsten till nytt boende.
– Det känns skönt att det löste sig, säger Silvia Sandin Viberg, socialdirektör på Sundsvalls kommun.

Kaos utbröt när socialtjänsten skulle hämta de ensamkommande flyktingbarnen, som bor på HVB-hemmet i vandrarhemmet, vid lunchtid på torsdagen.

Läs mer: "Här flyr ungdomarna från socialtjänsten: "Det känns jättehemskt"

Ungdomarna är i åldern 15–17 år och hade redan när de fick beskedet om flytt uttalat att de inte var beredda att följa med.

Läs om beslutet att flytta barnen här: Hemmet för flyktingbarn stängs – socialdirektören: "Barnen har inte haft det så bra"

Ett tiotal av barnen lämnade hemmet och flydde ut på byn.

– Det började med pojkarna och sedan följde flickorna efter då de inte kände sig trygga att följa med, säger Silvia Sandin Viberg som inte själv var på plats.

Efter ett par timmar valde socialtjänsten att lämna platsen för att barnen möjligen skulle komma tillbaka till hemmet vilket de också gjorde senare på eftermiddagen.

Även socialsekreterarna återkom på kvällen och tillsammans med hemmets personal satt de i flera timmar och pratade med ungdomarna.

– Till slut valde alla att följa med, säger Silvia Sandin Viberg.

Ungdomarna lämnade Ljungaverk vid halv tio-tiden på torsdagskvällen och kvar i hemmet fanns då endast en pojke, som Härnösands kommun ansvarar för. Han ska lämna under fredagen.

– Det här är smärtsamt för alla och tråkigt att de tömmer hemmet på felaktiga grunder, säger Ulf Sundholm som tillsammans med sina barn driver boendet.

Han berättar att de nu har för avsikt att åtgärda de brister som finns och fortsätta processen att få ett eget tillstånd att driva HVB-hem.

Läs även: Ungdomarna rymde när de skulle tvångsförflyttas från HVB-hemmet