Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter tio år – laxen är tillbaka i Ljustorpsån

Både lax och öring föryngrar sig i Ljustorpsån. Det är resultatet av tio års arbete med restaureringen av ån.
– Det ser riktigt trevligt ut, säger fiskevårdskonsulenten Bo Öhman.

Laxen och öringen föryngrar sig nu åter i Ljustorpsån.

Under tio år har Timrå kommun, fiskevårdskonsulter och Ljustorpsåns fiskevårdsområde tillsammans arbetat för att återställa vattenmiljöerna som tidigare förstörts genom bland annat sprängning och flottrensning.

– Det är mycket som har påverkat de här fiskarterna negativt under lång tid, säger Bo Öhman och syftar bland annat på flottrensningen, dålig vattenreglering och sura nedfall. Dessutom har blixtnedslag i kraftverket i Lagfors orsakat att det tidvis inte funnits vatten i delar av ån.

Nu, sakta men säkert, börjar fisken att återvända.

Genom elfiske har man mätt fisktätheten av öring och lax. Under de första projektåren låg lax- och öringstätheten på 5-15 per 100 kvadratmeter. Nu ligger den på mellan 30 och 75.

– Årsyngel, ettåringar och tvååringar har ökat markant, både av lax och av havsöring, säger Bo Öhman.

– Vi hade inte räknat med att det skulle bli laxföryngling utan trott på havsöringen, det var en bonus, säger kommunekolog Stefan Grundström som berättar att de dessutom hittat ål i ån.

– Ål är en hotad art så det var kul, säger han.

Genom att med grävmaskin lägga tillbaka stora stenblock som togs bort när timmer flottades i ån ser man till att vattenmiljön för bland annat fisken blir optimal.

– Det är stenblocken som håller ihop bottnarna. Vi har förändrat både djup och bredd i ån så att det blir variation och fler arter trivs. Utan vattendrag blir det ingen mångfald, säger Bo Öhman.

Under onsdagen lades den sista handen vid det tioåriga Ljustorpsånsprojektet. Men arbetet kommer att fortsätta.

– Vi kommer att fortsätta att återställa sträckor i Mjällån och komplettera andra i Ljustorpsån, säger Stefan Grundström.

Läs också: Klart med bidrag till ån

Läs också: Återställningen av lekbottnarna i full gång