Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter tröjkuppen – Northug hotas med straff

Den norske skidstjärnan drog åt sig uppmärksamheten när han inför premiären i Bruksvallarna ville tävla i en blågul dräkt med tre kronor på bröstet. Men tröjan bryter mot svensk lag, säger statsheraldikern Henrik Klackenberg till SportExpressen.

Det var i dagarna som Northug skapade rubriker när norrmannen presenterade sin nya tävlingsdräkt. Anledningen är att den nydesignade dräkten är i blågula färger med tre kronor på bröstet – en kopia av hockeylandslagets mundering.

Men kuppen kan komma att få ett abrupt slut. Till SportExpressen berättar statsheraldikern Henrik Klackenberg att dräkten bryter mot lagen om skydd för vapen och vissa andra officiella beteckningar.

– De tre kronorna är en skyddad svensk statssymbol. Alla som vill använda sig av symbolen i idrottsliga sammanhang måste tillhöra idrottsförbund som ligger under RF (Riksidrottsförbundet) och ansöka om tillstånd hos patentverket, säger han till tidningen.

Och för Petter Northugs pappa John, som ingår i teamet, kommer det hela som en överraskning.

– Det här hade vi ingen aning om. Det måste vi undersöka för vi vill ju inte ha något bråk. Dräkten är ju tänkt som en hyllning till Sverige. Vi vill ju inte ställa till med något som skapar problem, säger Northug till SportExpressen.