Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter tunga säsongen – allt ska ses över inför VM 2017: "Behöver inte vara för jävla kritisk heller"

Efter avslutningen i kanadensiska Canmore är det en tung säsong som ska summeras för det svenska skidlandslaget. Nu väntar en granskning av landslagets organisation och det kan innebära förändringar.

Annons

Nästa år är det VM-säsong och ingen vill att årets säsong ska upprepa sig med så mycket som står på spel, allra minst landslagsledningen.

– På tränarsidan är ingen klar för fortsättning just nu, säger längdchefen Johan Sares till SportExpressen.

I avslutningstouren i Kanada slutade det med pallplatser för Stina Nilsson och Marcus Hellner. Sammanlagt blev det fyra svenska segrar under säsongen och bäst av de svenska åkarna i den totala världscupen blev Charlotte Kalla på en femte plats. Det är inte dåliga resultat, men för det svenska laget är det inte en fullgod säsong.

– Det är ingen hemlighet att vi inte är nöjda med det här, säger Johan Sares, längdchef på Svenska skidförbundet till SportExpressen.

Han talar om att "vända på varje sten" för att undvika att trenden ska fortsätta under VM-året 2017. Det handlar dels om att försöka förbättra sjukdomsstatistiken för det svenska laget. Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter och Maria Rydqvist tvingades lämna touren i Kanada i förtid på grund av sjukdom. Calle Halfvarsson och Marcus Hellner har varit sänkta i stort sett hela säsongen, även om Hellner kom tillbaka i bra slag i näst sista tävlingen i Canmore där han blev trea.

– Det här med sjukdomarna är naturligtvis en del. Hur vi ska undvika sådant i högre grad i fortsättningen, säger Sares och menar att ledningen ska se över den medicinska biten.

Tränarstaben ska också ses över. Samtliga tränare i staben har egentligen kontrakt fram till och med OS i Pyeongchang om två år som skrevs under inför den här säsongen. Men i kontraktet står också att under några veckor fram till sista mars kan kontraktet sägas upp av båda parter.

– Just nu är ingen klar för fortsättning. Vi har det här fönstret och då kan man inte känna sig säker på någon, säger Sares till SportExpressen.

LÄS MER: Slutsummering världscupen 2015/2016: Fina slutresultat av damerna – stark avslutning av Hellner

Än så länge har ingen meddelat något avhopp och han vill inte svara på om det är någon han vill ha bort från staben. Han vill heller inte kommentera om han tror att det blir några förändringar över huvud taget.

– Jag kan bara säga att vi ska se över allt, och hittar vi något vi tror skulle vara bättre så tittar vi förstås på det, säger Sares.

Han kommenterar inte heller rykten om att det ska förstärkas inom sprinten på herrsidan i form av till exempel den norske sprinttränaren Arild Monsen.

– Jag kan bara säga att vi kommer att jobba väldigt hårt de närmaste veckorna, säger han och fortsätter:

– Vi har ju ett system som fungerat i många år, så man behöver inte vara för jävla kritisk heller. Det är lätt att bli för stressad och desperat när något sådant här händer men man måste ändå försöka titta lite nyktert på vad som hänt, säger Johan Sares till SportExpressen.

För fler nyheter och reportage om skidor och vintersport: gilla Skidpuls på Facebook!