Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterlängtat filmdatum äntligen här

Great Scott - framtiden är redan här.
26 år efter att Marty McFly skickades till den 21 oktober 2015 i "Tillbaka till framtiden 2" har verkligheten kommit i kapp filmen. Och internet har räknat ned till det kultförklarade datumet.
I Västernorrland deltar Sundsvalls biograf i jubileet - och visar trilogin under onsdagskvällen.

Efter en svindlande flygtur med Docs DeLorean till det framtida 2015 hamnar Marty McFly på ett fik med 1980-talstema i inledningen till "Tillbaka till framtiden 2". "80-talsnostalgin är stor nu", försäkrar uppfinnaren Doc, vilket så här i efterhand känns profetiskt träffsäkert av filmens skapare Robert Zemeckis.

Intresset för "Tillbaka till framtiden"-trilogin i sig är väl ett bevis på det, liksom den återvinningshets från 1980-talet som pågår i Hollywood. Den nyligen annonserade "Die hard 6" kombinerar den iakttagelsen med den lika starka uppföljartrenden, som Zemeckis också förutspådde. I "Tillbaka till framtiden 2" dyker en kackigt 3D-animerad haj upp och "slukar" Marty McFly, samtidigt som den gör reklam för uppföljare nummer 19 i "Hajen"-serien.

Kulten kring "Tillbaka till framtiden"-filmerna och framförallt det specifika datumet 21 oktober 2015, som spelar en stor roll i den andra filmen, har frodats på internet. I juli 2012 lanserades sajten www.october212015.com för att räkna ned till datumet samt för att ta udden av de många falska datum som börjat cirkulera. På digitala forum har fans över hela världen i åratal laddat för den riktiga dagen. I Sverige ska filmen visas på 54 orter runt om i landet.

Många företag uppmärksammar också det klassiska filmdatumet, samt faktumet att trilogin fyller 30 år i år. Pepsi tillverkar "Pepsi Perfect", som förekommer i filmen, i begränsad upplaga. Teknikföretaget Arx Pax lanserar sin Kickstarter-finansierade svävarbräda och skotillverkaren Nike har uttalat sig om att de har en självsnörande sko på gång, precis som de som Marty McFly testar i filmen. Och givetvis finns det nu en fejktrailer till "Hajen 19" på nätet.

Robert Zemeckis var själv länge skeptisk till att göra en uppföljare till den första filmen. Speciellt tveksam var han till att förlägga handlingen i framtiden eftersom framtidsskildringar på film tenderar att snabbt bli daterade och rätt fåniga. Det har han helt rätt i. Trots det lyckades ändå "Tillbaka till framtiden 2" ganska bra i skildringen av samhället 2015.

Automatiseringen har kommit långt, även om vi inte har robotar som går ut med hunden (ännu). Google glass-liknande glasögon introduceras i filmen, liksom fingeravtrycksteknik och ögonskanning. Tyvärr har dock varken den flygande bilen eller den svävande skateboarden (trots att de existerar åtminstone på prototypnivå) ännu fått något större genomslag.

Även om filmen fortfarande framhåller faxmaskinen som ett viktigt kommunikationsmedel och inte lyckades förutspå internet, är den kanske också före sin tid. I en scen visas tidningen USA Today och i en notis står det att presidenten i USA 2015 är en kvinna. Nästa presidentval får avgöra exakt hur mycket livet har imiterat konsten på den punkten.

Både rätt och fel om framtiden

• Flygande bilar, faxar överallt och en självtorkande jacka. Nej, "Tillbaka till framtiden 2" från 1989 lyckades inte alltid sia om livet den 21 oktober 2015. Därmed inte sagt att allt var uppåt väggarna.

• En av de mest spektakulära prylarna i filmen är den hoverboard som Marty McFly (Michael J. Fox) använder sig av när han försöker fly från ett elakt gäng. Brädan, ett slags flygande skejtboard, finns i verkligheten, åtminstone som en prototyp framtagen av Lexus, även om den inte fungerar riktigt så bra som i filmen.

• Filmen fick däremot mer rätt vad gäller två helt andra produkter: platt-tv:n och smarta glasögon. År 1989 sågs en tv som var så platt att den kunde hängas på väggen som en "ren fantasi". För att inte tala om glasögon som fungerar som en liten bärbar dator och som kan kontrolleras med rösten.

• Samma sak för de videosamtal som ses i filmen. Det kanske inte är det vanligaste sättet att kommunicera i dag, men Skype och andra visade redan för flera år sedan att det inte alls var någon omöjlighet.

• Mer tveksamma är dock Marty McFly:s självknytande skor, även om skotillverkaren Nike hävdar att de tänker lansera sådana skor "någon gång under året".

Framtiden får visa.

Läs och se även:

Tillbaka Till Framtiden i verkligheten - se det klockrena succéklippet om nutiden

TV: Bilen från Tillbaka Till Framtiden rullande in på Sundsvalls gator