Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterlängtat soppkök öppnar: "Det här är de hemlösas julafton"

Nu öppnar soppköket i Sundsvall för tolfte året i rad.
En liten byggnad som blivit till en viktig mötesplats.
– Vi måste hjälpa människor som inte har någonstans att ta vägen, säger William Lindholm, volontär.

Annons

Den gula baracken byggs än en gång upp på Storgatan och invigs under lördagen.

Flera organisationer har gått samman för att kunna erbjuda hemlösa lite värme och mat. Det är KRIS, Kriminellas revansch i samhället, RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa och Frälsningsarmén som ligger bakom initiativet.

Ett viktigt arbete, tycker William Lindholm från KRIS.

– Soppköket är en viktig mötesplats, framför allt för hemlösa. Det finns personer som inte tycker om dem, men vi är alla människor och lika mycket värda, säger William Lindholm.

Lindholm har huvudansvaret över soppköket och berättar att flera lokala restauranger, bagerier och privatpersoner skänker mat. Tidigare har verksamheten varit i gång även på sommaren, men det är under vintern som behovet är som störst.

– Det är kallt och det blir fler och fler som inte har någonstans att ta vägen under vintermånaderna. Vi brukar ha runt 80 besökare om dagen, säger William Lindholm.

Volontärernas förhoppning är att soppköket ska kunna hålla öppet under längre perioder. Men det är inte gratis.

– Varje år måste vi söka ett nytt tillstånd hos kommunen. Eftersom vi alla arbetar helt ideellt blir det svårt ekonomiskt. Jag önskar att kommunen kunde hjälpa oss mer.

Det var via KRIS, som Lindholm blev involverad i projektet.

– Jag ville göra mer. I dag är jag stolt över att få delta i det här arbetet. Alla förtjänar att ha en trygg plats att gå till. En plats där man är välkommen oavsett bakgrund eller bostadssituation, säger William Lindholm.

Soppköket har öppet från och med i dag och fram till nyår.