Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlyser minusboenden för unga

Robin Hansen bodde på soffor hos kompisar i ett halvår innan han äntligen fick en lägenhet och kunde flytta ihop med Cecila Sundman.

– Det är många av mina kompisar som har skitsvårt att hitta en lägenhet. Det finns ju plusboenden för de äldre, varför finns det inget likande för ungdomar, säger han.

Annons

Kanske kunde man kalla det för ett minusboende, om ordet inte haft så negativ klang. Högst upp i ett vackert trähus på Östermalm har 21-åringarna flyttat ihop på 50 kvadratmeter med överkomlig hyra. Det är en del grejer som behöver fixas, men mysfaktorn är mycket hög. Väggen framför hörnsoffan upptas av tv:n. Robin Hansens musikdator och Cecilia Sundmans elgitarr har varsitt litet hörn. Hunden Laika får också plats.

– Vi flyttade in i oktober, och vi trivs grymt bra. Det är en bra lägenhet och bra folk i huset, säger Cecilia Sundman.

Hyresvärden är privat, och de hittade lägenheten genom kontakter.

– Det är enda sättet. Jag stod i kö hos Mitthem, men där fick man ingen hjälp. De bara hänvisade till hemsidan hela tiden. Det är ju ett kommunalt bolag, så man kan ju undra varför de inte gör mer för oss som behöver en första lägenhet. Det är väl rättvist på sitt sätt med bostadskö, men borde inte de som redan har en lägenhet få stå tillbaka för oss som inte har det, säger Robin Hansen.

Cecilia Sundman flyttade till stan från föräldrarna i Torpshammar. Robin Hansen blev bostadslös när hans mamma flyttade från Nacksta till Stockholm, och tillbringade ett halvår utan fast punkt i tillvaron.

– Det var inte så kul att hoppa runt och fråga om man fick bo hos folk hela tiden. Men jag hade inget val. Jag funderade ett tag på att börja plugga bara för att få en studentbostad. Jag tycker det finns för många sådana och för få för alla oss andra som vill ha en lägenhet. Kan man inte ta ett helt hus och bygga om till bara ettor? undrar Robin Hansen.

Annons