Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterlysning: Bisvärm på vift i Matforstrakten – tips belönas med honung

Biodlaren Helen Otterström i Matfors har en bisvärm på vift. De flög från Industrivägen upp mot Ljungans bostadsområde.

– Vi fick vår första bisvärm idag som vi lyckades fånga in i en låda och skulle hälla in i en ny kupa framemot kvällen. Men vi hade inte stängt lådan ordentligt utan de flög iväg, säger Helen Otterström.

En orsak till att bina svärmar kan vara att det är lite för trångt i kupan och att de inte har tillräckligt med utrymme att lägga yngel.

– Och då börjar bina dra upp en ny drottning och när tiden är inne för att den nya drottningen ska krypa ur sin cell, då sticker den gamla drottningen och tar med sig nästan alla bina, säger Helen Otterström.

Någon som svarat på efterlysningen?

– Det var en som sett upp över Rännovägen i Matfors. De hade blivit lite rädda för det är ju ett stort moln bin som far förbi och mitt i det finns ju drottningen.

Men bin som svärmar är inte särskilt aggressiva. De har magen full av honung och fokus på att hitta till sitt nya hem.

– Det är bra att veta att det inte är dig de är ute efter om du ser en svärm, säger Helen Otterström.

Helen Otterstöm tar tacksamt emot tips om någon sett bisvärmen och den som ger tips som leder till att svärmen hittas belönas med honung.

– Det varit otroligt mycket bin i år och vi som är lite orutinerade var inte riktigt uppmärksamma på att de hade det för trångt. Vi har tre fullstora kupor och i de andra kuporna har vi sett till att de har fullt med utrymme för att lägga yngel, så att inte de också sticker iväg för den risken finns ju.