Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eftersatt brandskydd på länsmuseet

Länsmuseet i Härnösand har i flera år underlåtit att åtgärda anmärkningar mot eftersatt brandskydd.

Bland annat används fel sorts detektorer i salen med Bengt Lindströms värdefulla tavlor.

I en besiktning av brandlarmen från 2010 hade länsmuseet flera kvarstående anmärkningar som var tre år gamla. Det visar en granskning av protokollen.

"I före detta smedja, numera Bengt Lindströms utställning, är det felaktigt installerat värmedetektorer. Utbyte till rökdetektorer erfordras för att erhålla larm i ett tidigt skede", står det i anmärkningen som gällde redan 2007.

– Det här är en avvägning som vi gör tillsammans med länsmuseet. Hela anläggningen är vattensprinklad, men sen är det frågan om länsmuseets konst och gamla grejer tål vatten, säger Torbjörn Olsson, teknisk chef vid Landstingsfastigheter.

De närmare detaljerna känner han inte till.

Per Ahlenius, säkerhetsansvarig på länsmuseet, hänvisar till att Landstingsfastigheter har ansvaret.

– Ässjan eller smedjan som fanns där förut förklarar väl värmedetektorerna. Sen är det större chans att restaurera en tavla som skadas av vatten än om den har brunnit. Det är kanske tanken.

– Men finns det påpekanden ska de väl åtgärdas. Det kan man önska, säger han.

När Katarina kyrka i Stockholm brann 1990 var en slutsats att om vinden varit skyddad med rökdetektorer hade den pyrande branden upptäckts mycket tidigare.

När larmen på länsmuseum besiktigades 2010 fanns även tre år gamla anmärkningar om felaktiga orienteringsritningar. Väggar och någon dörr saknas på ritningarna. I skarpt läge kan det bli livsavgörande för en rökdykande brandman.

I en besiktning av el-centralen i utställningshallen från 2008 fanns så mycket saker i vägen att det inte gick att komma in.

I en brandöversyn av lokalerna i fjol påpekas att vissa brandredskap saknas och måste kompletteras.

Vidare finns hinder som försvårar utrymning. I ett trapphus har felaktigt förvarats överbliven materiel.

"Det finns potential för att personella, kulturhistoriska och ekonomiska värden ska hotas av en brand i lokalerna", varnas i protokollet.