Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Egentillverkad handsprit rekommenderas inte

På grund av svininfluensan har handspriten en strykande åtgång på apoteken.

På internet finns därför tips hur man kan göra egen handsprit men det är inget som fackfolk vill rekommendera.

Varken Lotta Frisk, apotekschef vid apoteket Gripen, eller Ulf Rick, kemist på Kemikalieinspektionen, tycker att det är ett bra alternativ att folk tillverkar sin egen handsprit när den inte finns att köpa.

– Det vi säljer är sådant som har genomgått stränga kvalitetskrav vad det gäller miljöpåverkan och hur det påverkar huden. Tvål och vatten räcker gott som alternativ. Det kan man använda utan att miljön tar skada, säger Lotta Frisk.

Hon säger också att det inte kommer att vara någon brist på handsprit i fortsättningen. Även hälsokostbutikerna har handgel och ett alkoholfritt handskum som går bra att använda.

Blandningen som man själv kan göra består av T-röd, vatten och glycerol.

Ulf Rick, kemist vid Kemikalieinspektionen, säger:

– I princip så fungerar den blandningen lika bra. Det är egentligen samma sak. Problemet är bara om du kan lita på att den du framställer inte förstör dina fingrar. Det finns isopropanol i T-röd och det ämnet är hudirriterande. Om blandningen kommer över en viss halt av isopropanol kommer du att få röda och nariga fingrar och då återfettar inte glycerol någonting.

När det gäller miljön, säger han, är det bara om det blir en omfattande tillverkning av handsprit som det kan bli skador.