Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ehrling: SD får miljoner men bryr sig inte om Dalarna – sex kommuner utan förslag

Ledarredaktionens serie kring Sverigedemokraterna avslutas i dag med en genomgång av partiets politiska initiativ så här långt under mandatperioden. Här är ledarskribent Gabriel Ehrlings krönika med anledning av granskningen.

Valet 2014 hade bara en vinnare: Sverigedemokraterna. Framgångsvågen stannade inte i riksdagen utan sköljde även in över kommuner och landsting. I Dalarna fick partiet väljarnas förtroende i samtliga kommuner. I landstingsvalet fick man var tionde röst. Framgången var historisk.

I riksdagen, där flykting- och migrationspolitik regleras i lag, var SD representerade sedan 2010. Men nu hade partiledningen till sist fått alla förutsättningar för att bli kvitt bilden av SD som ett utpräglat enfrågeparti mot invandring. Man hade bett om möjligheten att påverka vård, skola och omsorg. Och som man fick det! Bara i Dalarna kunde partiet räkna till 70 folkvalda politiska mandat.

Ledarredaktionen har de senaste veckorna ägnat sig åt rannsakan när det gäller kritiken och granskningen av SD. Begrepp som rasistiskt och odemokratiskt används tyvärr ofta svepande för att beskriva partiet. SD bör i större utsträckning bedömas utifrån sina faktiska förslag här och nu. Så i dag gör vi just detta, och visar vad partiet gjort av de närmare 20 000 dalaröster man fick i valet, och vilka resultat det blivit av de miljontals kronor SD varje år plockat ut i partistöd i Dalarna.

SD-väljarna har skäl att vara grundligt besvikna.

Partiet brukar skylla på att man inte ingår i någon av Dalarnas politiska ledningar. Men kommunallagen ger även oppositionspartier och -politiker flera möjligheter till påverkan. Man kan skriva motioner om partiets politik. Man kan ställa interpellationer till kommunledningen, och på så sätt utkräva ansvar av de styrande. Man kan lägga en egen budget (det viktigaste lokalpolitiska instrumentet!) som förklarar hur partiet skulle ha förvaltat makten om man väl fått chansen.

I sex dalakommuner har SD inte gjort någonting av detta. Dessa är Gagnef, Hedemora, Mora, Rättvik, Vansbro och Älvdalen. 3605 väljare i Dalarna har, så här långt under mandatperioden, alltså inte fått ett enda politiskt initiativ från SD. I ytterligare fyra – totalt tio kommuner i länet – har partiet inte lämnat in en fullständig budgetmotion. Och då har man ändå haft 2,5 år på sig.

Undantaget enstaka fall – framför allt Falun, där man åtminstone tycks göra ett tappert försök – så verkar SD inte ta dalapolitiken på något större allvar. Det har dock inte hindrat partiet från att kvittera ut 7,6 miljoner kronor i partistöd (2015, 2016, 2017). Hittills har SD:s initiativ kostat skattebetalarna 147 000 kronor styck. Därtill uppbär flera SD-politiker arvoden för att arbeta med politik.

Pengarna har uppenbarligen gått till annat än att bedriva politik i Dalarna.

I artikeln nedan kan du läsa hur det sett ut i var och en av länets kommuner och i landstinget. Där finns också detaljerad information om hur uppgifterna samlats in och vilka avgränsningar som gjorts.

LÄS/SE ÄVEN

Ledare+TV: Tusentals SD-väljare har inte fått någon politik – vi har siffrorna för din kommun

Ledar-TV: "SD vill att bara kommuninvånare ska få tigga" – Runnberg och Ehrling om SD:s motioner

TIDIGARE DELAR I LEDARREDAKTIONENS ARTIKELSERIE "SD 2017"

DEL 1 – Gabriel Ehrling: "Kritiken och granskningen av dagens SD är för dålig"

DEL 2 – Gabriel Ehrling: "Ofta slappt när SD kallas 'rasistiskt' och 'odemokratiskt'"

DEL 3 – Henrik Johansson: "SD gav väljarna i min hemkommun ännu mer sossepolitik"

DEL 4 – Jens Runnberg: "SD Dalarna släppte fram nazism, kvinnohat och extremism – uteslutningarna har varit många"

LEDAR-TV: "Vi måste formulera en kritik som biter" – DT:s ledarredaktion berättar om den nya artikelserien om SD