Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 100 färre utan jobb i Västernorrland

/
  • Arbetslösheten i länet är klart lägre än för ett år sedan. Minskningen är störst i Örnsköldsvik, Sundsvall och Timrå, medan den ökat i Härnösand.

Arbetslösheten i Västernorrland har minskat med 1 100 personer på ett år.
I hela länet varslades dessutom bara 19 personer under februari, den lägsta månadssiffran på nära tre år.

Annons

Statistiken för februari visar att arbetslösheten fortsätter att minska kraftigt i Västernorrland. Och allra mest i Örnsköldsvik där den nu är nere på 8,0 procent. Det är första gången den är lägre än snittet i landet, en historisk månad alltså.

I slutet av februari var 11 472 personer arbetslösa, eller 9,6 procent av arbetskraften. Jämfört med för ett år sedan har arbetslösheten minskat i alla kommuner, utom i Härnösand.

Bland unga i åldern 18-24 år var 2 662 personer i länet utan jobb, eller 19,3 procent. Det är 550 personer färre än i februari i fjol.

Både antalet som fick jobb under februari – drygt 1 000 personer – och antalet nyinskrivna hos arbetsförmedlingen – 600 personer – var färre än under februari förra året.

Trots förbättringarna är arbetslösheten i länet hög och var tredje arbetslös har varit det i över ett år. Bland utrikes födda är arbetslösheten fortsatt lika hög som tidigare, cirka 33 procent.

Arbetslösheten i hela riket var i februari 8,1 procent och bland unga 14,3 procent.

Mer läsning

Annons