Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 000 glöggflaskor hämtas i Sundsvall

/
  • Christer Ljunglöf flyttar en pall med glögg inför transporten söderut. Nära 100 000 flaskor ska levereras från Vin & Sprit i Sundsvall till Ikea-varuhus runt om i Europa.
  • —Vi har sålt lite till Danmark och Finland förut, berättar Robert Hedin som arbetar med distributionen vid Vin & Sprit i Sundsvall, där en långa rader med lastpallar fulla med glöggbuteljer står redo inför transporten söderut.
  • Fabrikschefen Lars-Åke Sundin vid Vin & Sprit i Sundsvall visar upp romglögg och vinglögg, de två produkter som nu ska säljas på Ikea-varuhusen i en rad europeiska länder. Kanske öppnar sig en ny marknad om det kryddade varma vinet faller fler nationaliteter på läppen.

De närmaste veckorna ska nära 100 000 flaskor glögg levereras från Sundsvall ut till hela Europa. Vin & Sprit hoppas att med hjälp av Ikea kunna sprida en ny jultradition.

Annons
Redan tidigare levererar Vin & Sprits fabrik i Sundsvall glögg till Finland och Danmark.
Men nu ska även resten av Europa få smaka. Möbeljätten Ikea har beställt nära 60 000 buteljer vinglögg och 35 000 buteljer romglögg till sina butiker runt om i Europa.
Men de ser inte riktigt likadana ut som flaskorna till den svenska marknaden. En baksidesetikett med innehållsförteckning på elva språk har tillkommit.
Ikea, som för övrigt är Sveriges största matexportör, säljer svenska drycker och matvaror i anslutning till vissa av sina varuhus. Glögg finns även tidigare i sortimentet, men jättebeställningen till Vin & Sprit är ny för i år.
Vi hoppas naturligtvis att vi får sälja ännu mer av vår glögg, säger Lars-Åke Sundin, som är fabrikschef i Sundsvall.
För att visa hur man ska konsumera produkten ska skyltar med enkla bilder tas fram. Där ska det framgå att man ska värma glöggen, att man kan ha russin och mandlar i och att pepparkakor kan passa som tilltugg.
Återstår att se om även folket i resten av Europa uppskattar kryddat och uppvärmt vin.

Mer läsning

Annons