Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 jobb bort från Wifsta

/
  • Johan Gräntz och Niklas Mattsson, Wifsta.
  • På väg ut. Robert Lindgren, 23 år, är sist anställd i produktionen. —Jag kan tänka mig att börja jobba i Husum, säger han.
  • Kent Elfving, Pappers klubbordförande, tror inte att företaget klarar den stora bantningen utan uppsägningar.
  • —Det är tråkigt att folk blir utan jobb. Men samtidigt handlar det om att fabriken ska överleva på sikt, säger Johan Gräntz, som jobbat i över tio år på Wifsta.
  • —Wifsta har inte varit lika duktig på att rationalisera som Husumfabriken, säger vd Peter Kinell.

Hundra jobb ska bort från Wifsta innan slutet av nästa år. — Det är oerhört tufft. Jag hade aldrig trott att de tänkte banta så hårt, säger Kent Elfving, Pappers ordförande på Wifsta.

Annons
Det här innebär också att Wifsta får ta en relativt sett betydligt hårdare smäll än den mycket större Husumfabriken, där cirka 135 jobb ska försvinna.
Men Peter Kinell, vd för de två fabrikerna, pekar på följande möjligheter att klara bantningen i Wifsta utan uppsägningar.
+ Cirka tio anställda har redan slutat sedan årsskiftet.
+ Ett 30-tal födda 1947 och tidigare erbjuds avtalspension.
+ Alla erbjuds avgångsvederlag, i fall de vill börja studera, starta eget eller liknande.
+ Resten erbjuds jobb på fabriken i Husum.
Där har vi betydligt fler som kan få avtalspension, 150200 personer skulle jag tro. Så förutsatt att de här i Wifsta vill flytta upp dit, så tror jag att vi ska slippa uppsägningar, menar Peter Kinell.
Kent Elfving är skeptisk.
Försvinner hundra jobb, så klarar de inte det utan att säga upp folk. Och inte tror jag att så många vill flytta till Husum, många har ju familj.
Att Wifsta drabbas så hårt finns det förklaringar till, menar Peter Kinell:
Att de två fabrikerna gått samman gör att vi kan samordna många funktioner som ledning, ekonomi, personal, kundservice, logistik.
Och dessa koncentreras i huvudsak till Husum.
Sedan har Wifsta inte varit lika duktig på att rationalisera. I Husum har redan 100 jobb försvunnit de senaste åren. Pappersmaskinen i Wifsta har inte alls haft samma produktion per medarbetare som maskinerna i Husum, påpekar Peter Kinell.
Så bland Pappers medlemmar ska ett 50-tal jobb bort. Kent Elfving tror knappast att Wifsta klarar företagets höga produktionsmål med så liten bemanning.
Det förutsätter dessutom en investering i maskiner på cirka 20 miljoner kronor. Och även med den kan det bli svårt, utan att äventyra produktionen.
Peter Kinell är förstås mer optimistisk.
Det blir en utmaning, men de anställda har gjort en otrolig insats genom att slå produktionsrekord i början av sommaren. Jag tror många är beredda att ta ett större ansvar.
Nästan alla anställda har fått information om hur deras avdelning påverkas.
Nu fortsätter arbetet med att se hur detta ska genomföras och om det faktiskt går. Vi hoppas förstås att antalet jobb som försvinner i slutänden blir färre än hundra, säger Kent Elfving, Pappers.

Mer läsning

Annons