Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 lediga friårsplatser i Västernorrland

Det finns i dag 100 lediga friårsplatser i Västernorrland.
–I början var intresset väldigt stort, men då var det något av nyhetens behag, säger Susanne Borg, länsarbetsnämnden.

Annons
Länsarbetsnämnden efterlyser nu fler som vill ta ledigt, allt från tre månader upp till ett år. För även under 2006 förväntas Västernorrland få 370 friårsplatser.
Ledigheterna skapar vikariat för arbetslösa och ökar deras chanser på arbetsmarknaden även därefter. Nästan hälften, 45 procent, av dem som hunnit avsluta sitt vikariat har fått fortsatt jobb i någon form, visar statistiken.
Flest tomma platser finns i Sundsvall, där nu 90 personer är friårslediga. Det ska jämföras med att Sundsvall i december kommer att ha 146 platser tillgängliga.
Visserligen har vi en del anställda inom vård och omsorg som är på väg ut i friår nu, men det är långt ifrån säkert att vi kan fylla alla lediga platser, säger Anders Bengtsson på arbetsförmedlingen i Sundsvall.
I hela länet är 270 personer friårslediga. Bara i Ånge och i Sollefteå är årskvoten fylld.
Men även där kan man söka. En del friårsledigheter avslutas ju och dessutom kommer det nya platser efter årsskiftet, påpekar Susanne Borg.
Mer parten av de friårslediga är kvinnor. Och nu när möjligheten öppnats för anställda inom vården och omsorgen, så väntas den andelen öka.
Vi har också ganska friårslediga många inom handel, bland handläggare och specialister på statliga verk och bland tekniker och labbpersonal på industrier, berättar Anders Bengtsson, Sundsvall.

Mer läsning

Annons