Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

108 goda arbetsplatser i Västernorrland

/
  • Lena Nordlander på företaget Kompetenta tar snart över Attraktiva arbetsplatser, som under snart tre år drivits av projektledaren Mia Wester.

Det finns minst 108 goda arbetsplatser i Västernorrland. Det konstaterar projektet Attraktiva arbetsplatser, som nu håller på att avslutas efter tre år. – Jag har hittat elva faktorer som ger en bra arbetsmiljö, konstaterar forskaren Inga-Lill Eriksson på Mittuniversitetet.

Annons
Hon har utvärderat projektet och tittat närmare på de 108 goda arbetsplatserna som kartlagts. De har många gemensamma faktorer, även om de inte uppfyller alla elva punkterna.
Den viktigaste är att man gör en medveten satsning. En bra arbetsplats uppstår inte av en slump, säger hon.
Projektet startades för att motverka de ökade sjukskrivningarna. Bakom stod både offentliga och privata arbetsgivare med Försäkringskassan, länsstyrelsen, landstinget och SCA i spetsen. Även LO och TCO har varit representerade.
Målet var att sprida kunskap och lyfta fram goda förebilder.
Vi skulle ge idéer och inspiration till ett långsiktigt förebyggade arbete. Gensvaret har varit otroligt och vi haft väldigt välbesökta seminarier, säger projektledaren Mia Wester.
Projeket har kostat drygt sex miljoner kronor, varav EU stått för 40 procent av kostnaden.
Väl använda pengar tycker Lars Andersson, länsdirektör för Försäkringskassan och ordförande i projektets styrgrupp.
Vi har mer än väl uppfyllt våra mål. Totalt har vi haft över 4 000 deltagare på våra arrangemang och vi har nått ut till många andra på annat sätt.
Attraktiva arbetsplatser kommer dessutom att leva vidare, men drivs från 1 juli av det privata företaget Kompetenta i Härnösand.
Vi vill jobba förebyggande, så det här passar perfekt. Vi kommer att arbeta vidare i samma anda med bland annat workshops och inspirationsdagar. Blossom Tainton-Lindqvist blir vår första föreläsare, berättar Lena Nordlander, som driver företaget tillsammans med Kristina Sundin.
De har båda lång erfarenhet från landstinget. Lena Nordlander har varit biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör och Kristina Sundin har jobbat med utbildning och arbetsmiljöfrågor.

Mer läsning

Annons