Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

190 jobb bort från Wifsta och Husum

190 jobb kommer att försvinna från M-reals fabriker i Wifsta och Husum. Allt enligt företagsledningens planer. — Ja, vårt mål är att vara 1 270 anställda vid utgången av nästa år, säger Peter Kinell, vd för de två fabrikerna.

Annons
För tre månader sedan förklarade M-real att de två fabrikerna ska spara 200 miljoner kronor under 2005/06. Ett mycket kraftigt sparpaket.
Husumfabriken hade då 1 190 och Wifsta 270 anställda.
Redan då förklarade Peter Kinell, chef för de två fabrikerna i ST:
Vi kommer att minska antalet anställda i Husum med minst 100 personer under de här två åren. Även i Wifsta blir det nedragningar, troligen större än under 2004.
Nu är ledningens mål alltså att personalstyrkan ska minskas ännu mer.
Vi har tittat på det antal befattningar som krävs och då kommit fram till detta. Jag hoppas att vi nu ska hitta sätt att nå dit. Det skulle motsvara en dryg tredjedel av den totala besparingen, säger Peter Kinell.
Företaget har bland annat gått ut med en förfrågan till alla födda 1947 eller tidigare om de är intresserade av att gå i förtidspension.
På tjänstemannanivå kommer en del rationaliseringar att ske och en del verksamhet att koncentreras till Husum. Men varken där eller på kollektivsidan finns några beslut om antal personer.
Nej, och vi vet inte heller ännu hur neddragningarna kommer att fördelas mellan de två fabrikerna, säger Peter Kinell.
Facken hoppas dock att neddragningen av personalen inte ska behöva bli så stor.
190 är mer en siffra mellan tummen och pekfingret. I dag har jag ingen aning om hur många jobb som ska bort. Det är först om en månad vi vet hur många det blir. Jag har dock svårt att se att vår fabrik i Wifsta ska klara någon större nedskärning, särskilt som kravet är att vi samtidigt ska öka produktionen, säger Henry Heiniö på Pappers.
Farhågor har förstås också funnits för att Wifstafabriken kan komma att läggas ned. Särskilt om sparmålet skulle misslyckas helt.
Men Peter Kinell ger nu beröm till personalen i Timrå.
De har jobbat mycket bra sedan Wifstas framtid kom i fokus och pappersmaskinen har också gått mycket bra. Det är roligt. Vi vill förstås behålla båda fabrikerna för att kunna förbli en stor spelare på marknaden i Västeuropa, säger Peter Kinell.

Mer läsning

Annons