Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2004 ett bra år för industrin i Sundsvall

/
  • Kubal bidrog till företagens starka ekonomiska upryckning i Sundsvall. Kubal ökade vinsten från blygsamma 12 miljoner kronor år 2003, till 144 miljoner i fjol.

Företagen i Sundsvall hade en klart positiv utveckling i fjol. Omsättningen ökade och vinsten ännu mer. Företagen i Ånge och Timrå tappade däremot mark rejält jämfört med företag i hela landet.

Annons
Det här visar den undersökning som Företagarna och affärs- och kreditupplysningsföretaget UC gjort på aktiebolag med minst 100 000 kronor i omsättning.
Resultatet innebar att dessa företag i Sundsvall tog ett stort kliv uppåt på Sverigerankingen, från plats 149 år 2003 till plats 93 i fjol.
Framför allt gick de större tillverkningsföretagen i Sundsvall bra under fjolåret, medan däremot underleverantörerna hade det motigt med pressade priser. Även företag som erbjuder finans- och företagstjänster hade en bra utveckling, säger Tommy Schavon, regionchef för Företagarna.
Anders Granström, som driver ett antal företagi Sundsvall, känner delvis igen den positiva utvecklingen.
Inte minst i utvecklingen inom handeln i Birsta och i centrum. Det skapar många jobb, det lockar turister och vi får in mycket pengar utifrån. Därför är det väldigt viktigt för Sundsvall att den utvecklingen inte bromsas, menar han.
Undersökningen visar var företagen utvecklas bäst, vilket inte är detsamma som företagsklimatet i kommunen. Det här är också andra året som undersökningen görs, vilket innebär att resultaten ska tas med en nypa salt.
Företagen i Kramfors var i fjol Västernorrlands klart lysande stjärnor på företagshimlen. På rankingen i landet klättrade de till 29:e plats, bland landets 287 kommuner.
Till det bidrog dock att Kramfors året innan rankades på 265 plats, vilket gjorde att förbättringarna slog igenom kraftigare. Men inte minst bidrog Botniabanan och Ådalsbanan till företagens kraftiga utveckling i den regionen.
Även företagen i Örnsköldsvik och Sollefteå hade en bättre utveckling än aktiebolagen i landet i genomsnitt.
Tommy Schavon, regionchef för Företagarna, tycker dock att det finns mycket att göra.
Vi måste stärka underleverantörernas möjligheter och behålla kunskapen kring produktutveckling. Inte bara lägga ut allt till lågprisländer som vissa storföretag vill, menar Tommy Schavon.
Enklare regelverk är ett annat krav.
Nutek får nu 100 miljoner kronor av regeringen till produktutveckling. Men mycket av det kommer att gå till storföretag. De mindre orkar inte ta sig igenom allt krångel som krävs för att få del av pengarna, säger Tommy Schavon.

Mer läsning

Annons