Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

230 jobb bort från Wifsta och Husum

230—240 jobb kommer sannolikt att försvinna från M-reals fabriker i Wifsta och Husum. Det är klart fler än de 190 jobb företaget talade om i början av maj.

Annons
Anledningen till att siffran höjts är främst att pappers- och massatillverkaren M-real tänker göra investeringar på 2025 miljoner kronor på de två fabrikerna för att automatisera produktionen ytterligare.
På fabrikerna jobbar 1 460 anställda och skulle båda fabrikerna bantas procentuellt sett lika mycket, så försvinner 4550 jobb från Wifstafabriken.
Det kan vara en bra gissning, men svaret vet vi först i september när vi tittat igenom organisationen närmare, säger Kent Elfving, klubbordförande för Pappers på fabriken.
Förhandlingarna med facken om storleken på neddragningarna är nu i princip klara. Men nu väntar ett tufft arbete med att ta fram vilka avdelningar och personer som ska drabbas.
Positivt är ändå att företaget har ambitionen att klara nedskärningen utan uppsägningar. Det är också bra att vi nu får sätta oss i arbetsgrupper och diskutera igenom hur det här ska genomföras, så att det inte bara bestäms uppifrån.
Alla anställda som är födda 1947 eller tidigare erbjuds förtidspension.
På Wifsta rör det cirka 30 personer, säger Kent Elfving.
Anställda kommer också att erbjudas avgångsvederlag om de väljer att säga upp sig för att göra något annat. Dessutom kommer det att bli en del omplaceringar.
Nedskärningarna ska vara genomförda innan 2006 års utgång. Totalt sett ska M-reals två fabriker i Västernorrland spara 200 miljoner kronor under samma tid.

Mer läsning

Annons