Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3 000 jobb bort från Telia Sonera

Telia Sonera minskar vinsten rejält. Priskrig i Finland och fallande marginaler ligger bakom nedgången. För att sänka kostnaderna ska 3 000 svenska jobb bort, säger vd Anders Igel till TT.

Annons
Vinsten efter finansnetto för andra kvartalet föll till 3,0 miljarder kronor, från 5,5 miljarder motsvarande period 2004. Prispress i Sverige och framför allt Finland är en av förklaringarna till vinstfallet.
 Marginalerna har fallit, men vi har medicinen för att återställa dem, säger Telia Soneras vd Anders Igel.
Telia Sonera har tidigare lagt en sparplan för Sverige på 45 miljarder kronor till 2007. Igel har nu definierat den besparingen till 3 000 tjänster. 1 000 anställda i Sverige fick redan i våras erbjudanden om förtidspension och 625 har hittills tackat ja. 240 anställda har också förts över till ett omställningsbolag inom koncernen.

Anställda kan flyttas
Personalminskningarna kommer att ske inom de affärsområden där efterfrågan minskar, men bolaget vill inte precisera närmare var jobben kommer att försvinna. En del av de anställda kommer också att kunna flyttas över till områden med bättre framtidsutsikter.
 Mobila tjänster, bredbandstjänster och IP-tjänster. Det är den utvecklingen vi ska kraftsamla kring för att stärka intäktssidan, säger Anders Igel.
Igel är nöjd med utvecklingen på alla marknader utom den finska, där prispressen på mobiltelefoni varit mördande.
Det innebär att de tidigare beslutade besparingarna i Finland på en miljard till 2007 inte längre räcker till. Bolaget kommer att kapa mer än de redan beslutade 650 tjänsterna i Finland.

Kritiskt fackförbund
Fackförbundet Sekos ordförande Janne Rudén är starkt kritisk till Telia Soneras svenska besparingar:
 När bolaget tidigare sagt upp folk så har de tagit dem som har behövts i verksamheten. Det har gjort att antingen måste någon kollega dubbelarbeta eller så outsourcar man verksamheten, säger Janne Rudén till TT.
 Att tvingas göra ännu fler arbetsuppgifter brukar inte bli bra i slutändan. Och det här med att outsourca verksamheter tycker vi från fackets sida är pyton.

Prispressen fortsätter
Telia Soneras omsättning för andra kvartalet var 21,8 miljarder kronor, jämfört med 20,4 miljarder ett år tidigare. Omsättningen var något bättre än förväntat medan vinsten kraftigt understeg analytikerkårens snittprognos.
Bolagets aktiekurs föll under onsdagens handel med närmare 5 procent.

Mer läsning

Annons