Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

300 personer ville se pappersbruket från insidan

/
  • På pappersmaskin 4 tillverkar Ortviken 260 000 ton LWC-papper per år till magasin och kataloger, vilket skulle räcka 14 varv runt jorden. Det fick besökarna bland annat veta.
  • Sofia Olofsson hängde med Hans Eriksson till Ortviken.
  • Utvecklingschef Per-Johan Ahlzén visar upp vad papperet används till. Den nya satsningen är förpackningspapper.

Det var tolv år sedan senast, men på söndagen höll stans största privata arbetsplats, Ortviken, öppet hus igen.
Pappersbruket kämpar på i en vikande marknad.
– Vi ska vara "last man standing", säger fabrikschefen Kristina Enander.

Annons

Drygt 300 personer tog chansen att se bruket inifrån. Hans Eriksson, en av besökarna, håller tummarna.

– Jag hoppas verkligen att de lyckas ställa om till nya produkter.

Efterfrågan på både vanligt tidningspapper, som ST, och magasinspapper minskar med cirka 10 procent per år. Andra tillverkare drar ner produktionen, men Ortviken kör på med sina fyra pappersmaskiner för att försöka stå kvar när de andra vikit sig.

För att kunna göra ett bättre tryckpapper investerade man för några år sedan 350 miljoner kronor för att kunna producera det slags vitare papper som exempelvis finns i ST-bilagan Våning & Villa.

Samtidigt försöker Ortviken successivt ersätta produktionen av vanligt tidningspapper med papper till förpackningar som det går att trycka text och bilder på.

– Här producerar vi fortfarande blygsamma volymer. De här kunderna är ganska små och det tar längre tid än vi trodde att etablera sig ordentligt på marknaden, konstaterar Kristina Enander.

Under gårdagen lotsades besöksgrupper runt i fabriken.

Inne bland de stora pappersmaskinerna var det hörselskydd på och jacka av. Termometern visade 31 grader och luftfuktigheten är hög.

– Jag har varit på andra pappersbruk tidigare, men aldrig på Ortviken. Jag tycker det är intressant. inte minst hur mycket man automatiserat, sade Karin Andersson, som själv jobbat på SSAB i Borlänge.

Premiär var det också för Sofia Olofsson. Hon studerar till läkare, men följde med när pojkvännen Hans Eriksson, som jobbar på Valmet i Sundsbruk, ville gå. Valmet tillverkar ibland utrustning till SCA.

– Jag visste att de tillverkar tidningspapper, men i övrigt var jag väldigt okunnig, erkände Sofia Olofsson efter turen och fortsatte:

– Jag var inte medveten om att fabriken var så stor och har så stor produktion. Sedan var det positivt att de verkar jobba med miljöfrågorna.

Mer läsning

Annons