Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

35 sägs upp på Milko

—ostförädlingen flyttas till Skåne Sundsvall förlorade kampen. Samtliga 35 anställda på ostförädlingen i Gärde kommer att sägas upp. Milkos styrelse har beslutat att verksamheten ska koncentreras till Kristianstad, Skåne.

Annons
Tyvärr finns de flesta kunderna från Stockholm och söderut. Så transportkostnaderna fällde avgörandet, säger Bo Berg, vd för Milko.
Han var på plats i går förmiddag för att informera personalen.
Det här är inte roligt, fy fan. Men vi sparar för mycket pengar för att kunna avstå från beslutet, säger han till ST.
Milko och Skånemejerier äger var sin anläggning för bitning, rivning och förpackning av hårdost. Osten säljs sedan via det gemensamma bolaget Ostkompaniet, som nu ska ta över enheten i Kristianstad.
Tillsammans beräknar de två mejerierna spara 14-15 miljoner kronor per år när nedläggningen i Sundsvall är genomförd.
Men beslutet har dröjt.
Ja, det är två mycket bra enheter där personalen gör ett bra jobb. Därför har vi lagt ner mycket arbete på att få fram korrekta siffror inför beslutet, säger Bo Berg.
Längre transporter skulle gjort det 1,5 miljoner kronor dyrare per år att i stället behålla ostförädlingen i Sundsvall. Kristianstad har också en större produktion och har fler anställda.
I fjol minskade produktionen i Gärde, men hittills i år har den faktiskt ökat med 7-8 procent. Det hjälper dock inte. Ökad konkurrens kräver rationaliseringar, menar Milko.
En del av maskinerna i Gärde kommer att flyttas ner till Kristianstad. Personalen erbjuds också jobb där.

Mer läsning

Annons