Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 miljoner ger gamla fabriken ny framtid

/
  • När den stora elektroden sänks ner i smältugnen stiger temperaturen till över 2 000 grader, berättar Tommy Engman, chef för fabriken och Magnus Funcke, projektledare för ombyggnaden.
  • Tommy Engman, chef för karbidfabriken i Stockvik.
  • På torsdag ska ombyggnaden av karbidfabriken i Stockvik vara klar. Fabrikschefen Tommy Engman och projektledaren Magnus Funcke inspekterar den renoverade smältugnen.

I flera år har framtiden för karbidfabriken i Stockvik hängt på en skör tråd.

Men nu har Akzo Nobel lagt på ett kol. Trots att stålmarknaden är svag så investerar man 50 miljoner kronor i den gamla anläggningen.

– Det ger oss betydligt högre produktionskapacitet, säger fabrikschefen Tommy Engman.

Annons

Den kapaciteten kommer man inte precis att få användning för när fabriken drar igång igen om någon vecka. SSAB, som är fabrikens klart största kund, har gått på sparlåga och tror inte på någon snabb ökning av efterfrågan på stål.

– De har visserligen startat stålverket i Luleå och ska dra igång det i Oxelösund efter 16 veckors stopp, men i år har ju stålproduktionen i Europa gått ner med 30 procent. Så konjunkturen är inte särskilt rolig i år, säger Tommy Engman.

Så sent som i februari varslades också nio av de anställda på karbidfabriken, styrkan är nu nere i 40 anställda.

Beslutet om investeringen togs av Akzo Nobels styrelse i fjol och egentligen blev timingen väldigt bra.

– Det är tur i oturen att vi slog igen fabriken i sommar när efterfrågan på karbid ändå är så låg, tycker Tommy Engman.

Produktionen har stått stilla sedan början av juli. De anställda har tagit ut semester och gått på utbildning under tiden. Ombyggnaden har främst gjorts av inhyrda företag som Industrimiljö och Allteknik.

Fabriken byggdes redan 1941 och mycket från den tiden finns kvar än i dag.

– Det är 23 år sedan vi gjorde en upprustning senast, så det är verkligen hög tid, konstaterar Tommy Engman och Magnus Funcke, projektledare för ombyggnaden.

Fabriken är den enda i Norden, men det finns flera karbidfabriker i Europa, även om några tvingats slå igen de senaste åren.

– Marknaden för kalciumkarbid krymper, konstaterar Tommy Engman.

Råvarorna är främst koks och kalksten. Den senare tar man nu från Gotland, medan koksen ofta kommer från Kina eller USA, men också från England och Belgien.

– Vi köper där det är billigast för stunden. Fram till årsskiftet var det hiskeliga priser på koks, nu har de tack och lov gått ner en del. Så vi har inte varit lönsamma, därför behöver vi också få upp produktionsvolymen.

Elpriset är en annan avgörande råvara. Fabriken gör av med 130 000 000 kilowattimmar per år (130 GWh), så om priset går upp med ett öre stiger kostnaden med 1,3 miljoner kronor på ett år.

– Nu är det rörliga elpriset så lågt att de bundna avtal vi har ligger över den nivån, berättar Tommy Engman.

Så även om 2009 blir ett dåligt år, så innebär investeringen ändå framtidstro för de anställda på karbidfabriken.

– Vi märker ingen ökad efterfrågan ännu, men det talas mycket om att en vändning är på gång. Skulle uppgången nästa år bli så kraftig att vi kan utnyttja vår ökade kapacitet så kommer vi också att behöva mer personal, konstaterar Tommy Engman.

Mer läsning

Annons