Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90 UF-företag i kamp för att gå till regionfinalen

/
  • Armbandet som samtidigt fungerar som reflex bär förstås Elina Svelander i Paraflex UF.
  • Djurens Secondhand UF drivs av Amanda Norman, Ida Frohm, Caroline Nordström och Elin Rydberg från Realgymnasiet. Karin Edlund saknas på bilden.

Säkerhet är viktigt så här i vintermörkret. Det märktes också på UF-mässan i Sundsvall.

Annons

90 företag tävlade om att gå till regionfinal, vilket var 30 fler än förra året.

– Vi har ett klart ökat intresse för UF-företagande både i Sundsvall och i regionen i år, säger regionchefen Marcus Claesson.

Elina Svelander och hennes tre kompisar i Paraflex UF säljer armband och flätade tillbehör till nyckelringar och dragkedjor.

– Vi flätar de här själva i det slitstarka materialet paracord och det blir inte bara ett snyggt armband, utan armbandet funkar samtidigt som en reflex, förklarar hon.

– Och vi säljer fantastiskt bra, så vi tänker starta ett riktigt företag efter gymnasiet, säger kollegan Camilla Nordin.

Säkerhet betonar också Safety On Road UF, som tagit fram en behändig information, liknande den som finns på flygplan.

– Jag har själv inte varit säker på vad jag skulle göra om jag kom till en olycksplats. Därför ville jag skapa en enkel guide som du kan ha i handskfacket i bilen, så att du vet hur du ska hjälpa till innan ambulansen har kommit fram, säger Filippa Svedlund.

Begagnade grejer till hästar, hundar och katter vill en del bli av med och andra vill köpa. Det har Djurens Secondhand UF tagit fasta på.

– Det går att få tag på via nätet, men det kan vara rörigt att hitta och det är inte alltid så seriöst. Men nu kan vi hjälpa till i stället, menar Ida Frohm.

Linnea Ahlmark och Ida Lidin går hudvård- och spaprogrammet på Västermalm, men gillar också bilar och driver Car Cleaning UF.

– Vi tvättar bilar utvändigt och även klädseln och kunderna har varit jättenöjda. Nu håller vi till i skolans tvätthall, men vi ska skaffa en egen hall senare har vi tänkt, berättar de.

Mer läsning

Annons