Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB sätter punkt för asbestaffären

Verkstadskoncernen ABB:s asbestuppgörelse i USA, med en prislapp på drygt elva miljarder kronor, är klar.
Inga har överklagat den plan som tidigare i år bekräftades av en amerikansk domstol, vilket gör att pengarna nu kan börja betalas ut till tusentals målsägare.

Annons
Ersättningskraven för asbestskador mot ABB är egentligen riktade mot dotterbolaget Combustion Engineering (CE), som på 1960- och 1970-talen använde cancerframkallande asbest för att täta tryckkokare.
När omfattningen på kraven blev kända hösten 2002 höll ABB på att kollapsa. ABB-aktien tappade över hälften av sitt värde under en handelsdag och det var inte förrän i fjol den började återhämta sig på riktigt.

"En milstolpe"
ABB köpte CE i januari 1990, en investering som skulle visa sig bli betydligt dyrare än planerat. Redan före den uppgörelse som blivit klar nu har ABB betalat ut 8,6 miljarder kronor i samband med uppgörelser med sammanlagt 438 000 målsägare. Till detta läggs nu alltså ytterligare drygt elva miljarder kronor.
"Detta är en milstolpe i ABB:s historia. Vi är väldigt tacksamma över att ha en lösning på denna viktiga fråga, som den betydande osäkerhet som skadat ABB under de senaste åren. Den har fördelar för både ABB och dem som ställt krav på ersättning", säger koncernchefen Fred Kindle i en kommentar på lördagen.
Att planen, som skyddar ABB och dess dotterbolag från befintliga och framtida asbestkrav, skulle bli klar i helgen var väntat.
 Det var väl vad alla hade väntat på, säger en analytiker till TT.
Om det finns utrymme för ett asbestrally i ABB-aktien när handeln drar i gång på måndag är därför oklart.

Fördubblat värde
ABB-aktien kostade 98 kronor när Stockholmsbörsen stängde i fredags. Den har sedan årsskiftet lyft med nästan 30 procent då det stått klart att en asbestuppgörelse varit inom räckhåll.
Aktien var en av de mest köpvärda även under 2005, då den till följd av koncernens ekonomiska uppsving fick sitt värde fördubblat.
Wallenbergsfärens maktbolag Investor är den enskilt största ägaren i ABB, med omkring åtta procent av aktierna. Innehavet utgör omkring tio procent av Investors totala tillgångar och har hittills i år ökat med nästan fyra miljarder kronor i värde.
TT sökte förgäves en kommentar från Investor på lördagen.
ABB har ytterligare asbestkrav att hantera i USA, som härrör från dotterbolaget Lummus Global. De är betydligt mindre och väntas vara lösta inom kort, enligt koncernledningen.

Mer läsning

Annons