Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägare vill dela upp SCA

SCA-chefen Jan Åströms smekmånad är över. Det konstaterar Mats Qviberg och Stefan Dahlbo på investmentbolaget Öresund, en av de största ägarna i SCA. — Det är dags att dela upp den stora koncernen i tre egna enheter, säger Stefan Dahlbo.

Annons
Under de tre åren som Jan Åström varit vd och koncernchef för SCA har resultatet försämrats och börskursen varit svag.
Investmentbolaget Öresund har sedan årsskiftet köpt ytterligare 225 000 aktier i SCA och äger nu 1,6 procent av aktierna. Till Dagens Industri säger Öresunds vd Mats Qviberg:
Hittills har investeringen varit en besvikelse. Vi har förlorat 20 miljoner kronor.
På SCA:s bolagsstämma i tisdags tog därför vice vd Stefan Dahlbo upp kravet på att de tre affärsområdena hygien, förpackningar och skogsindustriprodukter ska bli egna noterade enheter.
Nu är de stora nog att stå på egna ben. Hygien har en omsättning på drygt 45 miljarder kronor och skulle bli ett av de större bolagen på börsen. Det är inte fråga om att sälja ut enheterna, men delar man upp koncernen hamnar varje enhet mer i fokus och kommer då att utvecklas ännu bättre, menar Stefan Dahlbo.
I går sjönk SCA:s aktiekurs ytterligare.
Varje gång Jan Åström talar med analytiker rasar kursen, säger Mats Qviberg till Dagens Industri.
SCA har också sjösatt ett par sparpaket som innebär besparingar på 1,2 miljarder kronor per år när de är fullt genomförda. Dessutom konstaterade Jan Åström på tisdagens bolagsstämma att man nu tar en timeout vad gäller företagsförvärv.
Man kan ifrågasätta om de förvärv som SCA gjort de senaste 3-4 åren varit lyckosamma, menar Stefan Dahlbo.
På stämman framhöll Jan Åström att problemen de senaste åren beror på hårdare konkurrens och ökad prispress.
Styrelseordföranden Sverker Martin-Löf påpekade att en uppdelning av SCA på lång sikt inte alls gynnar aktieägarna. Han sade sig heller inte hört den kritik som ledningen för Öresund riktade från annat håll.
Men Stefan Dahlbo säger att den kritiken finns, både från svenska och utländska institutioner.
När ST kontaktar några av de andra större ägarna i SCA så vill Nordea och Fjärde AP-fonden inte uttala sig. Mats Gullbrand, aktiechef på AMF-pension, bekräftar dock att kritiken mot SCA hörts från vissa håll det senaste halvåret.
Han anser dock att SCA varit och är ett starkt bolag, men att resultatet den senaste tiden varit svagare än väntat. Han är heller inte säker på att de åtgärdspaket som nu tagits räcker.
Samtidigt tror han att SCA-koncernen även i fortsättningen bör vara en stor, stark enhet för att klara konkurrensen mot de amerikanska jättarna.
Att dela upp bolaget i tre enheter är en för enkel lösning. Men vi är inte klara med vår analys om vad som bör göras, så i dag har jag inget klart svar på den frågan, säger Mats Gullbrand, AMF-pension.

Mer läsning

Annons