Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alexanders första dag på sommarjobbet

/

Klockan halv sju i går morse klev Alexander Svedberg, 16 år, in på bygget. Det var dags för första dagen på hans första sommarjobb.

Annons
Regnet öste visserligen ner de två första timmarna, men Alexander var nöjd ändå.
Vad jag vet har bara två till i klassen fått sommarjobb, men då har jag inte snackat med alla, säger han.
Själv fick han chansen tack vare att hans pappa Thomas jobbar på det stora bygget som ska bli Korstaverkets nya avfallspanna. Därför sökte han inget annat sommarjobb heller.
Och lönen på 53 kronor i timmen tycker han är helt OK.
Jodå, rätt bra. Det mesta av pengarna ska jag spara, till körkort och sådant, säger Alexander.
Ytterligare tre grabbar, något äldre än Alexander, har fått sommarjobb på bygget.
Två av dem går bygglinjen på gymnasiet och har gjort praktik hos. Dessutom har vi fyra lärlingar gått ut gymnasiet. Vi vill försöka hjälpa ungdomarna att komma in i branschen, säger Stig Norgren, projektchef för NCC i Korsta.
Han säger att sommarvikarierna får göra lite enklare uppgifter.
De första veckorna får de också gå bredvid en erfaren arbetare som tillsammans med lagbasen instruerar dem, inte minst i säkerhetsfrågorna. Det finns gott om risker på en sådan här arbetsplats: sågar, höga höjder, byggkranar, transporter, spik och klämrisker. Så det gäller att vara vaken. Ungdomarna får hålla sig nära marken, säger Stig Norgren.
När Alexander första dagen hälper till med armeringen av en stor brandvattentank så har han pappa Thomas som handledare.
Så blir det nog hela tiden under mina fem veckor, tror han.
Visserligen har Alexander sökt till IT-programmet i gymnasiet, men han kan också tänka sig att bli byggnadsarbetare. Att pappa är trött efter jobbet ibland avskräcker inte heller.
Nej, han är gammal, säger Alexander och flinar.
Själv fick han också en mjukstart. För i dag har Alexander och hans 25 klasskompisar från årskurs 9 på Hagaskolan examen. Men i morgon bitti åker bygghjälmen på igen.

Mer läsning

Annons