Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla åtalade i Prosolvia-härvan friade

De fem som åtalats i Prosolvia-härvan, bland dem IT-bolagets grundare och huvudägare, friades på måndagen av Göteborgs tingsrätt.

Annons
Huvudägarna Dan Lejerskär och Morgan Herou hade åtalats för grovt bokföringsbrott och grovt svindleri. Enligt åklagarna hade de vilselett marknaden och hotat tilltron till aktiemarknaden. Lejerskär och Herou hade enligt åtalet gett en falsk och förskönad bild av Prosolvias ekonomi.
Åklagarna hade yrkat på fängelse och tio års näringsförbud för de båda grundarna.
Tingsrätten konstaterar att åklagarna inte har kunnat styrka påståendet att Lejerskär och Herou gjort sig skyldiga till bokföringsbrott. I och med att de frias från detta brott ogillas också åtalet för grovt svindleri.
Dan Lejerskärs försvarsadvokat Jonas Lauritzén ringde direkt till sin klient för att ge honom beskedet. Lejerskär bor numera i Kalifornien, där klockan var fem på morgonen, men glädjetjuten över frikännandet hördes klart över mobiltelefonen.
 Jag tror inte att det blir någon fortsättning i hovrätten, förmodade Lauritzén som inte var överraskad över att alla åtalade blev frikända.
Torsten Leman, försvarsadvokat för Morgan Herou, var också tillfreds med domen. Han var för sin del osäker på om åklagaren väljer att gå vidare till högre instans.
 Det beror mycket på vad som står i domskälen, och dem har jag inte hunnit ta del av ännu, sade Leman.
Även de övriga tre åtalade frikändes bolagets nu 70-årige revisor, en 41-årig tidigare chef samt en 62-årig före detta anställd.
Prosolvia, som utvecklade program för att i tredimensionella låtsasvärldar simulera olika aktiviteter, introducerades på börsen i juli 1997. Aktien blev en kursraket, populär bland småsparare, men bolaget försattes i konkurs i december 1998.
De åtalade har hela tiden nekat till brott. De menar att bokföringen var korrekt och har riktat skarp kritik mot åklagarna för att de väckt åtal.

Mer läsning

Annons